ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/02/2015 13:21 EET | Updated 27/02/2015 13:21 EET

Ρέγκλινγκ: Ενδιάμεσο βήμα η παράταση - Στόχος βιώσιμη λύση μετά τις 30 Ιουνίου

ASSOCIATED PRESS
Chief Executive Officer of the European Financial Stability Facility Klaus Regling attends a meeting, in Milan, Italy, Friday, Sept. 12, 2014. Eurozone finance ministers on Friday signaled their support for Draghinomics, backing European Central Bank head Mario Draghi's call for greater structural reforms to ensure investor confidence. Chairman of the so-called Eurogroup of finance ministers Jeroen Dijsselbloem said the European Central Bank's monetary police

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την απόφασή του να τροποποιήσει την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα που επιτρέπει την παράταση των διαθέσιμων πόρων κατά τέσσερις μήνες.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας απόφασης του Eurogroup.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2015 η ΚΣΧΔ εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2015.

Η τροποποιημένη Σύμβαση θα υπογραφεί από τον επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως υπογραμμίζεται, σε συνέχεια αυτής της απόφασης, τα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της Σύμβασης μπορούν να εκταμιευτούν στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου 2015.

Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης υπό την υπάρχουσα συμφωνία. Μέχρι τώρα το ΕΤΧΣ έχει εκταμιεύσει 141, 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΕΤΧΣ, η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ του ελληνικού ΤΧΣ παρατείνεται επίσης έως τις 30 Ιουνίου του 2015. Τα εν λόγω ομόλογα είχαν μεταφερθεί στο ΤΧΣ στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την τροποποιημένη συμφωνία τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στο ΕΤΧΣ και μπορούν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα μόνο μετά από αίτημα της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, υπογραμμίζεται. Η τροποποιημένη ΚΣΧΔ προβλέπει ότι στόχος αυτών των ομολόγων είναι η κάλυψη του κόστους της ανακεφαλοποίησης και εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, καθώς παρέχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα. Παράλληλα διασφαλίζει ότι σημαντικοί πόροι του ΕΤΧΣ παραμένουν διαθέσιμοι για την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

»Η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να εργαστεί με τους εταίρους για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου 2015 επί τη βάσει της σημαντικής προόδου που σημείωσε η Ελλάδα αλλά και των τεράστιων προσπαθειών του ελληνικού λαού».

Εξάλλου η μεταβίβαση 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014 παραμένουν επίσης διαθέσιμα για την Ελλάδα. Οι πόροι αυτοί βρίσκονται σε έναν λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Οποιαδήποτε εκταμίευση τελεί υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της έγκρισής της από το Eurogroup, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΤΧΣ.