ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2015 18:59 EET | Updated 27/02/2015 18:59 EET

Στοιχεία για τα έσοδά τους έδωσαν στη δημοσιότητα οι Podemos

ASSOCIATED PRESS
Pablo Iglesias, center, leader of Spanish Podemos (We Can) left-wing party, raises his fist on the stage before giving a speech to his supporters gathering at the main square of Madrid during a Podemos (We Can) party march in Madrid, Spain, Saturday, Jan. 31, 2015. Tens of thousands of people, possibly more, are marching through Madrid’s streets in a powerful show of strength by Spain’s fledgling radical leftist party Podemos (We Can) which hopes to emulate the electoral success of Greece’s Syriza party in elections later this year. Supporters from across Spain converged onto Cibeles fountain before packing the avenue leading to Puerta del Sol square. Podemos aims to shatter the country’s predominantly two-party system and the “March for Change” gathered crowds in the same place where sit-in protests against political and financial corruption laid the party’s foundations in 2011. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)

To ισπανικό κόμμα Podemos («Μπορούμε») έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χρηματοδοτείται από κανένα ξένο κράτος, παρά το γεγονός ότι ένα εκ των ηγετικών στελεχών του έχει έσοδα τα οποία προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το Podemos, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2014, είχε έσοδα ύψους 947.081 ευρώ το 2014, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.

Τα έσοδα του κόμματος προέρχονται σε ποσοστό 82,9% από δωρεές, ύψους κατά μέσον όρο 14,79 ευρώ, 9,7% από επιχορηγήσεις, 7,3% από πωλήσεις προϊόντων του κόμματος, σύμφωνα με το Ποδέμος που έδωσε επίσης στη δημοσιότητα το λεπτομερή κατάλογο των δωρεών στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Οι αμφιβολίες για την πηγή χρηματοδότησης του Podemos μπορούν να αρθούν» διαβεβαίωσε μία εκ των ηγετικών στελεχών του, η Καρολίνα Μπεσκάνσα αναφερόμενη στα πολυάριθμα δημοσιεύματα σχετικά με τα εισοδήματα του τρίτου τη τάξει στελέχους του κόμματος, του Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, πρώην συμβούλου του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που απεβίωσε το 2013.

Ο Μονεδέρο, καθηγητής πολιτικών επιστημών, 52 ετών, παραδέχθηκε ότι έλαβε στα τέλη του 2013 σχεδόν 425.000 ευρώ τα οποία του έδωσε η τράπεζα της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής, μιας ένωσης 9 κρατών της Λατινικής Αμερικής με αριστερές κυβερνήσεις, για την εργασία του σχετικά με την κυκλοφορία ενός κοινού νομίσματος.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι αυτά τα ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του κόμματος, κάτι που θα ήταν παράνομο, αλλά για τη χρηματοδότηση της εταιρείας του Caja de resistencia, η οποία αναλαμβάνει την παραγωγή εκπομπών που προβάλλονται στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο.

«Είναι αλήθεια, και κάνουμε την αυτοκριτική μας για αυτό, ότι αργήσαμε πολύ να απαντήσουμε στις κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης» τόνισε η Μπεσκάνσα.

Το Ποδέμος, που απορρίπτει τα προγράμματα λιτότητας και τη διαφθορά στην Ισπανία, τόνισε ότι χρηματοδότησε την εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές χάρη στις δωρεές περίπου 5.000 υποστηρικτών του. Για την εκστρατεία εκείνη δαπάνησε 137.196 ευρώ.

«Είναι δυνατό το να εφαρμόσουμε ένα πολιτικό σχέδιο με ελάχιστα εισοδήματα και μόνο με την υποστήριξη των πολιτών» συνέχισε η αξιωματούχος.

«Αυτό που κάνουμε από την 17η Ιανουαρίου του 2014, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Το Ποδέμος δεν θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα των τραπεζών, άλλων κυβερνήσεων, ούτε επιχειρήσεων και μεγάλων δωρητών» υπογράμμισε η ίδια.

Στον ιστότοπό του το κόμμα ανήρτησε επίσης τις φορολογικές δηλώσεις των ηγετών του και των ευρωβουλευτών του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post