ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2015 12:39 EET | Updated 01/03/2015 13:13 EET

H Telegraph κάνει πλάκα: Με τέτοια κυβέρνηση, τα νέα χαρτονομίσματα θα απεικονίζουν Καστοριαδη και Ελύτη

archive

«Τα σχέδια για τα νέα ελληνικά χαρτονομίσματα είναι έτοιμα. Στο χαρτονόμισμα των 50 δραχμών φιγουράρει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο μαρξιστής φιλόσοφος και ορκισμένος εχθρός των αποκρατικοποιήσεων. Στις 200 δραχμές, βλέπουμε τον Οδυσσέα Ελύτη».

Το άρθρο της Daily Telegraph ξεκινάει προβοκατόρικα. «Όλα αυτά δεν είναι μέχρι στιγμής παρά μόνο αστειάκια που κάνουν μεταξύ τους γραφίστες», γράφει ο ο Ambrose Evans-Pritchard. Για να κλείσει ξανά το μάτι και να πει πως μπορεί τα συγκεκριμένα να είναι προϊόντα καλλιτεχνικής φαντασίας (στην πραγματικότητα τα είχε σχεδιάσει πριν από 2 χρόνια, ο γραφίστας Παύλος Βατικιώτης,), αλλά η συζήτηση για το αν πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος, είναι πιο ζωηρή από ποτέ.

«Οι ριζοσπάστες του Σύριζα έχουν υπογράψει μια εύθραυστη εκεχειρία με τους πιστωτές. Λίγοι πιστεύουν πως η εκεχειρία αυτή μπορεί να διαρκέσει, αφού οι ασφυκτικές προθεσμίες κλιμακώνονται μέχρι τον Ιούνιο».

Σύμφωνα με τον Πρίτσαρντ: «Κάθε πλευρά έχει συμφωνήσει να εξαπατάει την άλλη, με αμοιβαίο κυνισμό, γνωρίζοντας πως αυτή η ενδιάμεση συμφωνία αποφεύγει την αληθινή φύση της κρίσης στην Ελλάδα και δεν μπορεί να γεφυρώσει το τεράστιο πολιτικό χάσμα». Αμφότεροι κέρδισαν χρόνο, αλλά όχι αρκετό.

Κατά τον Πρίτσαρντ, η λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παράξενη: Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ της ρήξης αλλά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Έτσι οι αναλυτές δεν γνωρίζουν τι από τα δύο θα υπερισχύσει και αν ο Τσίπρας, τελικά, θα κάνει την μεγάλη στροφή.

Ο Πρίτσαρντ υποστηρίζει πως ένας βουλευτής του Σύριζα, τον οποίο δεν κατονομάζει, του είπε συνωμοτικά:

«Όταν θα κληθεί να αποφασίσει, φοβάμαι πως ο Τσίπρας θα εγκαταλείψει το πρόγραμμά μας, αντί το ευρώ. Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από χρήμα για τους Έλληνες, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Μόνο όταν ενταχθήκαμε στο ευρώ, νιώσαμε Ευρωπαίοι. Πάντα υπήρχε μια αμφιβολία πριν από αυτό. Ωστόσο, δεν μπορείς να πολεμήσεις τη λιτότητα, αν δεν είσαι έτοιμος να συγκρουστείς ευθέως με την ευρωζώνη. Πρέπει να είσαι έτοιμος για την έξοδο. Θα πάρει πολύ χρόνο στο κόμμα για να δεχθεί αυτή την πικρή πραγματικότητα. Το ευρώ ήταν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και όσο πιο νωρίς το ξεφορτωθούν, τόσο καλύτερο θα είναι για τους Ευρωπαίους πολίτες. Μόνο που αυτή δεν είναι η άποψη του κόμματος».