ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2015 17:19 EET | Updated 03/03/2015 17:19 EET

Αμετανόητος παραμένει ο βιαστής - δολοφόνος της 23χρονης φοιτήτριας στην Ινδία

ASSOCIATED PRESS
This undated photo obtained by the Associated Press on Friday, Sept. 13, 2013, shows convicted rapist Mukesh Singh in India. On Friday, Sept. 13, 2013, an Indian court sentenced to death Singh and three other men, who were convicted in a December gang rape and murder of a young New Delhi woman. The judge ordered them to the gallows for the brutal attack on a moving bus that left the young woman with such severe internal injuries that she died two weeks later. (AP Photo)

Ένας από τους άνδρες που καταδικάσθηκαν σε θάνατο για τον βιασμό και το φόνο μιας φοιτήτριας στα τέλη του 2012 στο Νέο Δελχί, ένα έγκλημα που είχε προκαλέσει σοκ στην Ινδία και το εξωτερικό, δεν έδειξε καμιά μεταμέλεια για το έγκλημα το οποίο διέπραξε μαζί με άλλους πέντε άνδρες.

Μιλώντας στη βρετανίδα σκηνοθέτρια Λέσλι Άντγουιν ο Μούκες Σινγκ υποστήριξε πως το θύμα δεν έπρεπε να βρίσκεται έξω αυτή στις 9 το βράδυ. Η συνέντευξη του Σινγκ είναι μέρος του ντοκιμαντέρ της Άτγουντ με τίτλο "Κόρη Ινδών".

«Αυτό που κατάλαβα παίρνοντάς του τη συνέντευξη και το οποίο βρήκα πιο τρομακτικό, είναι η ιδέα που έχει για τις γυναίκες και ο τρόπος με τον οποίο τις βλέπει», δήλωσε η Άντγουιν σε δημοσιογράφους.

«Δεν έδειξε καμιά μεταμέλεια, ούτε ένα δευτερόλεπτο μεταμέλειας σε 16 ώρες συνέντευξης. Στην πραγματικότητα ήταν το αντίθετο. Η στάση του Μουκές είναι να λέει 'γιατί κάνουν ολόκληρη ιστορία, όλος ο κόσμος το κάνει'", πρόσθεσε κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της στο Νέο Δελχί.

Το ντοκιμαντέρ "Κόρη Ινδών" πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή στη Βρετανία, την Ινδία και άλλες πέντε χώρες.

Ήταν 16 Δεκέμβριου του 2012, όταν η 23χρονη φοιτήτρια επιβιβάστηκε σε λεωφορείο με έναν φίλο της και βιάστηκε ομαδικά από 6 άνδρες. Η φοιτήτρια κινησιοθεραπείας υπέκυψε στα τραύματά της 13 ημέρες μετά την άγρια επίθεση.

Το έγκλημα αυτό προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ινδία. Η επίθεση έφερε στο φως τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στην Ινδία και επέφερε μια σκλήρυνση του νόμου για τη σεξουαλική βία.

Η μητέρα της φοιτήτριας

Στη συνέντευξή του, ο Σινγκ δηλώνει πως το θύμα δεν έπρεπε "να γυρνάει έξω στις 9 το βράδυ" και πως "σ' έναν βιασμό, το κορίτσι ευθύνεται πολύ περισσότερο από το αγόρι".

Ο ίδιος δεν έδειξε καμιά συγκίνηση όταν η Λέσλι Άντγουιν του διάβασε τον κατάλογο των φρικτών τραυμάτων που έφερε το θύμα.

"Συμπεριφέρεται σχεδόν σαν ένα ρομπότ. Δοκίμασα τα πάντα, όλα τα κόλπα που ήξερα για να δακρύσει ή για να δείξει κάποια μεταμέλεια", είπε η σκηνοθέτρια.

Οι γονείς του θύματος καταδίκασαν τις δηλώσεις του Σινγκ, οι οποίες προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές.

"Η ινδική κοινωνία είναι τέτοια που πιστεύει ότι ο βιασμός είναι κάτι φυσιολογικό, πως ο βιασμός αποτελεί μέρος της γυναικείας συνθήκης", λέει ο κοινωνιολόγος Σιβ Βισβαναθάν.

"Η στάση μας έναντι του βιασμού καθιστά υπεύθυνο το θύμα και ο άνδρας ουδέποτε κατηγορείται", προσθέτει.

Ο Σινγκ παραδέχθηκε πως οδηγούσε το λεωφορείο στο οποίο βιάσθηκε η νεαρή γυναίκα, αλλά αρνήθηκε ότι συμμετείχε στο βιασμό. Έχει ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.

Τρεις άλλοι άνδρες έχουν καταδικασθεί σε θάνατο ενώ ένας ανήλικος που συμμετείχε στην επίθεση καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών. Ένας άλλος ύποπτος για το βιασμό απεβίωσε στη φυλακή πριν από τη δίκη.