ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2015 07:24 EET | Updated 03/03/2015 07:24 EET

Δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση με τη Ρωσία αν δεν επιστραφεί η Κριμαία, κατά τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

ASSOCIATED PRESS
A destroyed tank is abandoned on the road at a former Ukrainian army checkpoint that was overran last month by Russia-backed separatists during the offensive for Debaltseve, outside the city of Chornukhyne, Ukraine, Monday, March 2, 2015. More than 6,000 people have died in eastern Ukraine since the start of the conflict almost a year ago that has led to a

Δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων του Κιέβου με την Μόσχα αν δεν επιστραφεί στην ουκρανική κυριαρχία η Κριμαία η οποία έχει προσαρτηθεί από την Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν.

Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία όπου το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τρεις Ουκρανοί στρατιώτες και εννέα τραυματίστηκαν.

Κατά την δεύτερη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο Κλίμκιν είπε ακόμη ότι τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας θα πρέπει να κλείσουν ώστε να επιτευχθεί η όποια συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στο Κίεβο και στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Τα θύματα από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι είναι εύθραυστη η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε νωρίτερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές βομβάρδισαν 22 φορές θέσεις του ουκρανικού στρατού το τελευταίο 24ωρο.

Ο Κλίμκιν επανέλαβε την θέση του Κιέβου σχετικά με την συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται αλλά οι αντάρτες στο προπύργιό τους, το Ντονέτσκ, προετοιμάζονται για νέο γύρο συγκρούσεων με τα κυβερνητικά στρατεύματα.

«Δεν υπάρχει ο παραμικρός τρόπος εξομάλυνσης των σχέσεων Ουκρανίας και Ρωσίας χωρίς την επιστροφή του status quo και την πλήρη κυριαρχία της Ουκρανίας επί της Κριμαίας» , είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο Τόκιο.

«Η απόλυτη προϋπόθεση για την όποια αποτελεσματική και οριστική συμφωνία είναι το πλήρες κλείσιμο των ουκρανο-ρωσικών συνόρων επειδή ό,τι αποσταθεροποιούσε την κατάσταση (στις ουκρανικές πόλεις) Ντονέτσκ και Λουχάνσκ-- μισθοφόροι, χρήματα, όπλα, βαρύς οπλισμός και φυσικά οι φιλορώσοι αυτονομιστές--εισήλθαν από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα».

Η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν την Μόσχα ότι στέλνει στρατό και όπλα στην ανατολική Ουκρανία στηρίζοντας έτσι τους αυτονομιστές παρά την συμφωνία του Μινσκ, αλλά η Ρωσία το διαψεύδει.

«Τονίζουμε από την αρχή ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μία ειρηνική επίλυση. Αλλά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας», σημείωσε ο Ουκρανός υπουργός.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)