ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/03/2015 02:59 EET | Updated 04/03/2015 09:33 EET

Η ΕΚΤ αποφασίζει. Αναζητείται η ρευστότητα

eurokinissi

Το βλέμμα στη Λευκωσία και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει στραμμένο σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση για ακόμα 15 ημέρες της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA.

Ταυτόχρονα θα στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα ορίου παροχής ρευστότητας προς τις Ελληνικές τράπεζες, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 68,3δισ ευρώ. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί νέα αύξηση, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τις αναλήψεις. Παρόλα αυτά αναμένεται ακόμα μια φορά η ΕΚΤ να διαβεβαιώσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ότι θα παρακολουθεί στενά τις ανάγκες για ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και αν χρειαστεί θα παρέμβει άμεσα.

Παράλληλα, το δ.σ της ΕΚΤ δεν αναμένεται να διαφοροποίησει τη θέση του αναφορικά με τις αυστηρές συστάσεις που έχει κάνει στις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την έκθεση τους σε ελληνικούς τίτλους. Η εντολή της ΕΚΤ προς τις τράπεζες σημαίνει ότι δεν μπορούν να μετέχουν με μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα ποσά στις εκδόσεις γραμματίων, τουλάχιστον μέχρι το Eurgroup να αποφασίσει την αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 15δισ ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Αν και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται απίθανο σε αυτή τη συνεδρίαση να ληφθεί τέτοια απόφαση, είναι δεδομένο ότι μια θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αλλάξουν στάση.

Ο Έλληνας υπουργός ελπίζει ότι η κατάθεση των 6 μεταρρυθμίσεων “ελληνική έμπνευσης” θα περιορίσει τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και παράλληλα θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση τους.

Στόχος του κ. Βαρουφάκη είναι με την παρουσίαση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, οι οποίες θα είναι κοστολογημένες, να ανοίξει τη συζήτηση στο Eurogroup για εκταμίευση προς της Ελλάδα μέρους της δόσης των 7,2δισ ευρώ, ώστε να αποπληρωθούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Το Plan B

Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να “σκουπίσει” τα διαθέσιμα Ασφαλιστικών Ταμείων και φορέων του Δημοσίου, ώστε να συγκεντρώσει πάνω από 5δισ ευρώ που χρειάζεται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ασφάλισης και περίθαλψης, αλλά και των τόκων και της δόσης προς το ΔΝΤ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι εύκολα ή δύσκολα τα χρήματα θα βρεθούν στην ώρα τους ώστε το Δημόσιο να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν εντοπιστεί κεφάλαια ύψους 5δισ ευρώ τα οποία προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, φορείς του Δημοσίου, το πράσινο ταμείο και το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των διοικήσεων των Ταμείων, οι οποίες προς το παρόν δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση να διαθέσουν τα αποθεματικά τους. Ειναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απόφαση της κυβέρνησης "να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά 40 Δήμων" προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο Μάρτιο.

Πάντως κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ως “crash test” την σημερινή έκδοση 6μηνων εντόκων γραμματίων, με τα οποία θα αναχρηματοδοτήθούν παλαιότερα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή.