ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/03/2015 07:16 EET | Updated 04/03/2015 07:32 EET

Σουλτς: Αυτά είναι τα σημεία «κλειδιά» που μπορούν να δώσουν ώθηση στην Ελλάδα

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 12: Martin Schulz, President of the European Parliament holds a press conference after an European Union summit in Brussels, Belgium on February 12, 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 12: Martin Schulz, President of the European Parliament holds a press conference after an European Union summit in Brussels, Belgium on February 12, 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Τους παράγοντες που μπορούν να δώσουν ώθηση στην Ελλάδα παρουσιάζει ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε άρθρο του στο LinkedIn.

«Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει κάνει σωστή διάγνωση των προβλημάτων, αλλά έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τους δανειστές της ως αποδιοπομπαίους τράγους. Αυτή η άποψη μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά δεν αποτυπώνει τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος» αναφέρει αρχiκά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επίσης η ΕΕ αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της ακραίας λιτότητας. Τώρα τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν καθοριστικά γιατί χωρίς αυτά οι οικονομίες είναι ασταθείς αλλά από την άλλη υπάρχει πιο έντονη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξη και μέτρων φιλικών προς τις επενδύσεις.

Παράλληλα, η ΕΕ έχει τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μια οικονομική δομή απαλλαγμένη από την ενδημική διαφθορά με ένα σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για παράδειγμα.

«Είναι ώρα να θαφτούν τα τσεκούρια, να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργήσουν ροή επενδύσεων, αύξηση των φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρηση ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες» τονίζει, μεταξύ άλλων ο κ Σούλτς, στο άρθρο του.

Σε άλλη του παρέμβαση και σε συνέντευξη του στο Actua Tv στην Ελληνίδα δημοσιογράφο, Χαρά Γκιόκα, ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη σωστή ανάλυση όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά έκανε λάθος ανάλυση, όσον αφορά την ευθύνη της Ευρώπης σε αυτή την κατάσταση».

Δείτε το βίντεο: