ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2015 17:25 EET | Updated 06/03/2015 17:25 EET

ΟΑΣΕ: Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται να αντέχει

GENYA SAVILOV via Getty Images
A Ukrainian paratrooper shares a laugh with comrades during military drills in the Zhytomyr region, some 150 kms from Kiev, on March 6, 2015. Western powers said new sanctions against Moscow could quickly follow any foul play in the ceasefire in eastern Ukraine, where Kiev reported pulling back more hardware from the frontline. AFP PHOTO / GENYA SVILOV (Photo credit should read GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images)

Την πεποίθηση ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται να αντέχει και ότι οι εχθροπραξίες σε γενικές γραμμές έχουν σταματήσει, εξέφρασε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η εκεχειρία, γενικά, αντέχει αλλά υπάρχουν παραβιάσεις», είπε ο Λαμπέρτο Ζανιέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Όπως διευκρίνισε, οι παραβιάσεις αυτές αφορούν κυρίως πυρά με ελαφρά όπλα.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για βλήματα όλμων, όμως είναι όπλα μικρού διαμετρήματος» συνέχισε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας. «Δεν παρατηρούμε παραβιάσεις όσον αφορά τη χρήση βαρέων οπλικών συστημάτων, τα οποία έχουμε δει να μετακινούνται», πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στους 1.000, από τους σχεδόν 500 που είναι σήμερα, ώστε να επιτηρείται η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα στο Μινσκ. Ωστόσο ο Ιταλός διπλωμάτης υποστήριξε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των παρατηρητών.

«Το βασικό μου πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι αριθμοί, είναι η πρόσβαση. Εάν είχα μεγαλύτερη πρόσβαση, θα μπορούσα να έχω περισσότερα αποτελέσματα από αυτούς (τους παρατηρητές). Αυτή είναι η πρόκληση», είπε.

Ο Ζανιέρ πρόσθεσε ότι θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του περισσότερα μικρά, μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη για να βοηθούν τα τρία μεγάλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους παρατηρητές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)