ΔΙΕΘΝΕΣ
09/03/2015 16:14 EET | Updated 09/03/2015 19:18 EET

Ομπάμα: Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ η Βενεζουέλα

ASSOCIATED PRESS
President Barack Obama speaks near the Edmund Pettus Bridge in Selma, Ala., for the 50th anniversary of “Bloody Sunday,

«Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» ανακήρυξε τη Βενεζουέλα ο πρόεδρος Ομπάμα με εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις σε επτά πρόσωπα. Παράλληκα, εκφράστηκε η ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση που έχουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Καράκας.

«Οι πρώην και νυν αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βενεζουελάνων πολιτών και εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς δεν θα γίνονται δεκτοί (στις ΗΠΑ) και πλέον έχουμε τα εργαλεία για να παγώσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους εμποδίσουμε να χρησιμοποιούν τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά συστήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Ανησυχούμε πολύ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να κλιμακώσει τον εκφοβισμό των πολιτικών αντιπάλων της. Τα προβλήματα της Βενεζουέλας δεν μπορούν να επιλυθούν με την ποινικοποίηση της διαφωνίας» , πρόσθεσε καλώντας το Καράκας να απελευθερώσει «όλους τους πολιτικούς κρατουμένους».

Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ομπάμα ενισχύει έναν νόμο που είχε ψηφιστεί στα τέλη του 2014.

Η ανακήρυξη της Βενεζουέλας σε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και οι κυρώσεις δεν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα του Καράκας, εκτίμησε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση από τις κυρώσεις αυτές» , δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επηρεαστεί κανένας τομέας της οικονομίας και κανένα πρόσωπο που δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο προεδρικό διάταγμα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσουμε τις δημοκρατικές αρχές στη Βενεζουέλα χρησιμοποιώντας οικονομικές κυρώσεις», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Aπό πλευράς της, η Βενεζουέλα ανακάλεσε στο Καράκας για διαβουλεύσεις τον κορυφαίο διπλωμάτη της χώρας στις ΗΠΑ, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση.

«Ανακαλέσαμε για άμεσες διαβουλεύσεις τον Μαξιμίλιεν Σάντσες Αρβελάις, τον επιτετραμμένο μας στις Ηνωμένες Πολιτείες» της Αμερικής, ο οποίος είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βενεζουελάνικης κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, γνωστοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροδρίγκες μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post