ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2015 10:48 EET | Updated 10/03/2015 10:50 EET

Wikipedia και Διεθνής Αμνηστία συνασπίζονται και καταθέτουν αγωγή κατά της ΝSA για τις παρακολουθήσεις

ASSOCIATED PRESS
Mallory Whitt works at her desk at the offices of the Wikipedia Foundation in San Francisco, Wednesday, Jan. 18, 2012. January 18 is a date that will live in ignorance, as Wikipedia started a 24-hour blackout of its English-language articles, joining other sites in a protest of pending U.S. legislation aimed at shutting down sites that share pirated movies and other content. (AP Photo/Eric Risberg)

Αγωγή κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ καταθέτει το Wikimedia Foundation ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος διαχειρίζεται την ηλεκτρονική- ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Σύμφωνα με το Reuters στο κείμενο της αγωγής, ο οργανισμός υποστηρίζει πως η NSA παρακολουθώντας την “κίνηση” στο ίντερνετ στις ΗΠΑ παραβιάζει ευθέως την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο προστατεύει την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, καθώς και την Τέταρτη Τροπολογία, η οποία προστατεύει από την αδικαιολόγητη έρευνα και κατάσχεση.

Παράλληλα η Wikimedia στον αγώνα της κατά της NSA στήνει συμμαχίες και με άλλες οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία η οποία συνυπογράφει την αγωγή όπως επίσης η Human Rights Watch αλλά και έξι ακόμη οργανώσεις. Τους ενάγοντες θα εκπροσωπήσει στο δικαστήριο η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι πρακτικές της NSA υπερβαίνουν τις εξουσίες που προβλέπει ο νόμος για την παρακολούθηση ξένων στόχων, το Foreign Intelligence Surveillance Act, το οποίο τροποποιήθηκε από το Κογκρέσο το 2008.

«Καλούμε το δικαστήριο να διατάξει τον τερματισμό της μαζικής παρακολούθησης της διαδικτυακής κίνησης» γράφει ο ιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Ουέιλς σε άρθρο γνώμης στους New York Times.

«Παγιδεύοντας τη ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου, η NSA ζορίζει τη ραχοκοκαλιά της Δημοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ιστολόγιο του Wikimedia Foundation η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος.

«Η Wikipedia βασίζεται στην ελευθερία της έκφρασης, της έρευνας και της πληροφορίας. Παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των χρηστών μας, η NSA απειλεί την πνευματική ελευθερία που παίζει θεμελιώδη ρόλο στη δυνατότητα των πολιτών να δημιουργούν και να κατανοούν τη γνώση» συνέχισε.

Sponsored Post