Το ζήτημα της αλλαγής του ισχύοντος πλαισίου για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων θίγει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, ζητούν εκ νέου τα στοιχεία για τις δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
«Το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των πολιτικών κομμάτων είναι μείζον και συνδέεται ευθέως με την πάταξη της διαπλοκής και την ποιότητα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος» αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
«Προσανατολιζόμαστε - στο πλαίσιο μιας συνολικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για το καθεστώς των πολιτικών κομμάτων, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία- στη μεταρρύθμιση του ισχύοντος για τον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων πλαισίου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους» σημειώνει.
Το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων είχε απασχολήσει και την προηγούμενη βουλευτική περίοδο με αλλεπάλληλες ερωτήσεις βουλευτών που ζητούσαν να διαβιβαστούν τα στοιχεία στη Βουλή. Η Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις είχε επικαλεστεί το επιχειρηματικό τραπεζικό απόρρητο και δεν έστειλε ποτέ αυτά τα στοιχεία στη Βουλή.
Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, με την οποία ζητούσε στοιχεία για το αν χαρίστηκαν δάνεια στα ελληνικά κόμματα εξουσίας που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Στον βουλευτή απάντησε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ενημερώνοντας ότι «στον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με την καθιέρωση ανωτάτων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα».
«Η παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων συνιστά κρούσμα διαφθοράς και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται ανυποχώρητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και παραπέμπει στην Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων η οποία εξετάζει, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κατ΄αποκλειστικότητα τις όποιες καταγγελίες για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει τροπολογία που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Κωνσταντίνος Καραγκούνης (ΝΔ) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), η οποία είχε γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, στη Βουλή, βάσει της οποίας δινόταν «ανάσα» σε κόμματα που χρωστούν μεγάλα ποσά σε δάνεια, καθώς το 40% της συνολικής χρηματοδότησης οριζόταν ως ακατάσχετο.
Αναλυτικότερα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφερόταν ότι «τα πολιτικά κόμματα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για κρατική χρηματοδότηση, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου σκοπού, χρειάζονται ένα ελάχιστο διασφαλισμένο έσοδο για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους».
Όπως αναφερόταν, «στο άρθρο 1 του Ν. 3023/2002, όπως τροποποιείται με το άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου (για τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), προστίθεται εδάφιο στην παράγραφο 7, μετά το πρώτο εδάφιο “η κρατική χρηματοδότηση δεν υπόκειται σε φόρο”: “Ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο”».
Σημειώνεται ότι σε ονομαστική ψηφοφορία που είχε προκληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφιστεί η διάταξη του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα, βάσει της οποίας δινόταν η δυνατότητα της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων από φυσικά πρόσωπα και ΝΠΙΔ (με τη διαφοροποίηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη). Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κ. Ντινόπουλος έχει δηλώσει ότι με την επίμαχη ρύθμιση «μπαίνει ένα νομικό πλαίσιο ώστε αυτός ο ιδιώτης -φυσικό ή νομικό πρόσωπο- να χρηματοδοτήσει ένα πολιτικό κόμμα με ένα πλαφόν και ένα πλαίσιο που είναι τέτοιο ώστε να γίνεται γνωστό το όνομα και το ποσό».
(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)