ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/03/2015 19:31 EET | Updated 11/03/2015 19:32 EET

Νέα συμφωνία για παραμονή της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ

George Rose via Getty Images
SANTA BARBARA, CA - FEBRUARY 10: An offshore oil drilling rig is viewed from a bluff at Ellwood Mesa on February 10, 2015, near Santa Barbara, California. Because of its close proximity to Southern California and Los Angeles population centers, the coastal region of Santa Barbara has become a popular weekend getaway destination for millions of tourists. (Photo by George Rose/Getty Images)

Τροποποιημένη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής εταιρείας TOTAL ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την συνέχιση των ερευνών για ένα και πλέον χρόνο από την εταιρεία γεωλογικών ερευνών σε γειτονικές περιοχές του τεμαχίου «11». Στο τεμάχιο αυτό η TOTAL δεν είχε βρει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα και είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να αποσυρθεί.

Την τροποποιημένη συμφωνία θα υπογράψει με την εταιρεία την ερχόμενη βδομάδα ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης, όπως δήλωσε στο Reuters.

Οι δύο πλευρές - Kυπριακή Δημοκρατία και TOTAL - συμφώνησαν ότι η υπόθεση «τεμάχιο 10», που είχε δοθεί στην εταιρεία ως αντάλλαγμα στον Β γύρο αδειοδότησης, όταν η τότε κυβέρνηση τροποποίησε την αρχική της απόφαση να της δώσει το «τεμάχιο 9», κλείνει χωρίς γεώτρηση.

Παράλληλα εκποιείται η εγγυητική που είχε καταθέσει η εταιρεία για γεώτρηση μέχρι το 2016 εντός του «10». Δεν τερματίζεται όμως η συμφωνία για το «11».

Με βάση πρόβλεψη στην νομοθεσία, στην TOTAL θα δοθεί το δικαίωμα διεξαγωγής γεωλογικών ερευνών σε γειτονικές περιοχές του «11», περιλαμβανομένου και τμήματος του «8», ώστε να συμπληρώσει δεδομένα της περιοχής και του ενεργειακού δυναμικού του «11».