ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/03/2015 13:01 EET | Updated 11/03/2015 13:02 EET

Ποτάμι: Το νομοσχέδιο δημιουργεί μια ΕΡΤ απόλυτα ελεγχόμενη από τον υπουργό

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Stavros Theodorakis, a 51-year-old former journalist, speaks during a televised press conference of his party 'To Potami' in Athens on January 21, 2015, prior to national elections set for January 25. Created in April 2014, To Potami (Greek for 'The River') is a pro-European party presenting itself as 'the third-ranking power that will protect the country' and is most likely to serve as a coalition partner to Syriza or New Democracy. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ και για το γεγονός ότι πλέον γίνεται απόλυτα ελεγχόμενη από τον υπουργό Επικρατείας, εκφράσει το Ποτάμι. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση «το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στο ακέραιο στις συνταγές του παρελθόντος». Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται «αντί να προχωρήσει στη δημιουργία μιας δημόσιας τηλεόρασης πραγματικά ανεξάρτητης, δημιουργεί μια ΕΡΤ απόλυτα ελεγχόμενη αφού ο Υπουργός Επικρατείας είναι αυτός που ουσιαστικά διορίζει τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη προκειμένου να καλύψουν τρύπες, μετακυλίοντας το κόστος για τις δικές τους αποφάσεις στους φορολογούμενους».

Επισημαίνεται επίσης ότι ενώ για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απαιτείται τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αυτό το τυπικό προσόν δεν ισχύει για τον πρόεδρο της ΕΡΤ. «Μήπως λοιπόν “φωτογραφίζουν” τον επόμενο πρόεδρο;» διερωτάται το Ποτάμι.

Αριθμός υπαλλήλων που θα επιστρέψουν

Το Ποτάμι ρωτά επίσης, σχετικά με την αναβίωση των παλαιών συμβάσεων, εάν έχει υπολογιστεί ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα επιστρέψουν, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των εργαζομένων στη νέα ΕΡΤ, αλλά και εάν θα υπάρξει κάποια διαδικασία αξιολόγησης του υπάρχοντος προσωπικού και όσων επαναπροσληφθούν.

Το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο «φαίνεται ότι σκοπεύει να προχωρήσει στο βόλεμα των “δικών της παιδιών”, που παρείχαν κατά καιρούς διαφόρων ειδών “υπηρεσίες” και περιμένουν τώρα επιβράβευση».

«Ήρθε καιρός επιτέλους να τελειώνουμε με την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης ως μαγαζί της εκάστοτε κυβέρνησης. Το Ποτάμι επιμένει στην ανάγκη για μια δημόσια τηλεόραση πραγματικά ανεξάρτητη, πολυφωνική, πρότυπο δημοκρατίας και προβολής πολιτισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.