ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2015 14:54 EET

"Πόρτα" και από τον Κάμερον στον Πούτιν

WPA Pool via Getty Images
PARIS, FRANCE - JUNE 05: British Prime Minister David Cameron meets with Russian President Vladimir Putin (left) at Charles De Gaulle Airport on June 05, 2014 in Paris, France. The pair met as they travelled to France ahead of the 70th anniversary D-Day commemorations. (Photo by Stefan Rousseau - WPA Pool/Getty Images)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να αρνηθεί την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να παραστεί στον εορτασμό για τα 70 χρόνια από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας, που θα πραγματοποιηθεί την 9η Μαΐου στη Μόσχα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν προβλέπεται ο πρωθυπουργός να παραστεί» στις τελετές, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Κάμερον συνδέοντας την απόφαση αυτή με την κρίση στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βρετανία να στείλει έναν εκπρόσωπο.

«Θα εξετάσουμε το θέμα της εκπροσώπησής μας σε σχέση με τις συζητήσεις που συνεχίζονται με τη Ρωσία και την ανησυχία μας σχετικά με τις ενέργειές της», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί την 9η Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, το αποτέλεσμα των οποίων είναι το λιγότερο αβέβαιο για τον Κάμερον.

Η απόρριψη της πρόσκλησης από τον Βρετανό πρωθυπουργό γίνεται αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τήρησαν ανάλογη στάση.

Πάντως η Μέρκελ επεσήμανε ότι θα μεταβεί στη Μόσχα την επομένη των εορταστικών εκδηλώσεων στην Κόκκινη Πλατεία, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη, μαζί με τον Πούτιν.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)