ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2015 09:23 EET | Updated 12/03/2015 11:34 EET

Ο ιρακινός στρατός προελαύνει στο Τικρίτ, απωθώντας τους τζιχαντιστές

Anadolu Agency via Getty Images
TIKRIT, IRAQ - MARCH 11: Smoke trails over during clashes between Iraqi army forces, supported by Shiite militias, and Daesh (Islamic State of Iraq and the Levant) in Tikrit, Iraq on March 11, 2015. (Photo by Ali Mohammed/Anadolu Agency/Getty Images)

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού προελαύνουν στο Τικρίτ σε πολλά μέτωπα, αναγκάζοντας τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να υποχωρούν προς το κέντρο της πόλης, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο ιρακινός στρατός και δυνάμεις εθνοφυλακής έχουν θέσει υπό τον έλεγχό του τη βιομηχανική ζώνη και την Πλατεία Εορτασμών κοντά στο κέντρο της πόλης, μετά την κατάληψη της Καντισίγια βορειότερα. Επίσης, έχει καταληφθεί ένα νοσοκομείο και περιοχές στα νότια και τα δυτικά, καθώς και ένα αστυνομικό τμήμα. Διοικητής των δυνάμεων εθνοφυλακής ανέφερε ότι το 75% της πόλης είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών μονάδων.

Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη εδώ και 11 ημέρες, και σε αυτήν συμμετέχουν 23.000 στρατιωτικοί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις από τότε που η τζιχαντιστική οργάνωση κατέλαβε μεγάλα τμήματα της χώρας τον προηγούμενο Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει το BBC, υπάρχουν στοιχεία για χρήση αερίου χλωρίνης από τους τζιχαντιστές, με την ιρακινή κυβέρνηση να αναφέρει χρήση μικρών ποσοτήτων σε εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους.

Αναλυτικότερα, η μάχη για το Τικρίτ φαίνεται να εισήλθε σε κρίσιμη φάση την Πέμπτη, με 3.000 άνδρες του ιρακινού στρατού να προβαίνουν σε επίθεση, με τη στήριξη 20.000 ανδρών - εθνοφυλάκων της «Λαϊκής Κινητοποίησης» και μικρής δύναμης σουνιτών μαχητών. Οι επίγειες δυνάμεις υποστηρίζονται επίσης από πυροβολικό, αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Η επίθεση εναντίον του Τικτρίτ αποτελεί την πρώτη απόπειρα να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από ένα μεγάλο αστικό κέντρο του Ιράκ και θεωρείται «δοκιμή» εν όψει μιας ευρύτερης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Η εν λόγω επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο και θεωρείται ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν 25.000 Ιρακινοί στρατιώτες.

Σημειώνεται ότι δεν χρησιμοποιείται αεροπορική ισχύς του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Ωστόσο, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, εξέφρασε βεβαιότητα για την επιτυχία της – αν και εξέφρασε προβληματισμούς για το τι θα συμβεί στον σουνιτικό πληθυσμό της πόλης όταν τελειώσει η μάχη (σημειώνεται ότι οι σιιτικές δυνάμεις εθνιφυλακής που σηκώνουν μεγάλο βάρος της μάχης υποστηρίζονται από το Ιράν).