Η ιστορία της Μάρθα Νιαντίλ: «Ξεριζώθηκε» από το σπίτι της και «ρίζωσε» κάτω από ένα δέντρο

Η ιστορία της Μάρθα Νιαντίλ: «Ξεριζώθηκε» από το σπίτι της και «ρίζωσε» κάτω από ένα δέντρο
HuffPost Greece

Η Μάρθα Νιαντίλ ζει στη σκιά ενός δέντρου από τότε που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της. Χιλιάδες άνθρωποι, όπως και εκείνη, πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς μαζί με τα παιδιά τους και «εγκαταστάθηκαν» κάτω από ένα δέντρο σε μια άκρη του Μινγκεκαμάν, το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκτοπισμένων.

Η Μάρθα, 42 ετών, βρέθηκε εκεί μαζί με τα έξι παιδιά της. «Μαζί με μερικές άλλες οικογένειες διαφύγαμε. Επί πέντε ημέρες επιβιώσαμε νηστικοί. Εμείς σταθήκαμε τυχεροί, μερικοί άλλοι σκοτώθηκαν». Οταν η ίδια έφτασε στον καταυλισμό έμαθε ότι ο σύζυγός της είχε σκοτωθεί ενώ αγνοεί πού βρίσκονται άλλα μέλη της οικογένειας.

Το σπίτι της τυλίχτηκε στις φλόγες και σήμερα ζει στον καταυλισμό. Ηταν το 2011 όταν μια νέα χώρα γεννήθηκε. Υστερα από δεκαετίες αντιπαραθέσεων και μαχών, οι κάτοικοι στο Νότιο Σουδάν ψήφισαν την ανεξαρτησία τους. Δύο χρόνια αργότερα ξέσπασε εμφύλια διαμάχη και η χώρα διχάστηκε. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και οι μισοί είναι παιδιά. Αρκετοί διέφυγαν σε γειτονικές χώρες.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι το 2015 η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη και ένα ακόμα εκατομμύριο πρόσφυγες θα εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια.

Δημοφιλή