ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/03/2015 13:04 EET | Updated 16/03/2015 13:04 EET

Είναι λάθος που η Ελλάδα επιτίθεται στη Γερμανία λέει ο Ραχόι

Anadolu Agency via Getty Images
MADRID, SPAIN - MARCH 04: Spanish Prime Minister Mariano Rajoy (C), French President Francois Hollande (not seen), Portuguese Prime Minister Pedro Passos Coelho (not seen) and European Commission President Jean-Claude Juncker (not seen) hold a joint press conference during the Summit on the Interconnections, to talk funding for new energy connections, at the Moncloa Palace in Madrid, on March 04, 2015. (Photo by Evrim Aydin/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επέμεινε σήμερα ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης, «όπως όλοι οι άλλοι», προσθέτοντας πως επιθυμεί η χώρα να μην αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Δεν επιθυμώ η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για το σύνολο των Ευρωπαίων. Όμως ναι, θα ήθελα η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως κάνουμε όλοι», ανέφερε ο Ραχόι μιλώντας στον ισπανικό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

Ο Ραχόι σχολίαζε τη συνέντευξη την οποία έδωσε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος στη γερμανική εφημερίδα Bild, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε ένα φαινόμενο ντόμινο το οποίο θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ισπανία.

Η Ισπανία έχει ήδη ξεπεράσει το χειρότερο μέρος της κρίσης, είπε ο Ραχόι, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί πιθανό να προκληθεί ντόμινο και ότι αντίθετα με την Ελλάδα, η χώρα του αναχρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές κεφαλαίων.

«Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα πρέπει επίσης να βοηθήσει τον εαυτό της, λαμβάνοντας αποφάσεις όπως έκαναν και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες τηρούν όλες τις δεσμεύσεις τους», συνέχισε ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Αναφερόμενος σε μια άλλη αποστροφή της συνέντευξης του κ. Καμμένου, στην οποία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι επιδεινώνει τις διμερείς σχέσεις, ο Ραχόι επισήμανε:

«Τώρα επιτίθενται εκ νέου στη Γερμανία, θεωρώ ότι αυτό είναι σφάλμα. Δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή ανταλλάσσοντας χτυπήματα με τους άλλους. Τα πράγματα διευθετούνται με τον διάλογο, με τρόπο πολιτισμένο και ορθό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λέει πρώτα δώστε μου λεφτά, και μετά θα κάνω αυτό που θεωρώ εγώ πρόσφορο και σωστό. Πρέπει να ενεργεί όπως όλος ο κόσμος», πρόσθεσε ο Μαριάνο Ραχόι.