ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/03/2015 07:48 EET | Updated 16/03/2015 08:10 EET

Λαγκάρντ: Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 20: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde holds a press conference after the Eurogroup Council meeting on February 20, 2015 at EU Headquarters in Brussels. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Ελλάδα πρέπει να  εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι το μήνυμα που έστειλε στη χώρα μας η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε τη συμπάθειά της στους Έλληνες φορολογούμενους.

Οι δηλώσεις αυτές της κ. Λαγκάρντ γίνονται τη στιγμή που συνεχίζονται στην Αθήνα οι εργασίες των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι οποίοι ελέγχουν τα στοιχεία για την πορεία των τραπεζών, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους ελέγχους που έχουν κάνει μέχρι σήμερα ανακάλυψαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι πολύ μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις (1,5%), αλλά και την εκτίμηση του προϋπολογισμού (1,8%).

Ωστόσο δεν υπάρχει επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών από την Κυβέρνηση η οποία διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ούτε και θα ζητηθεί νέο δάνειο.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στον Σκάι δήλωσε:«Χρηματοδότηση μνημονιακή δεν θέλουμε» ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει μέτρα λιτότητας.

Αναφερόμενος δε, στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως στόχος είναι η διαμόρφωση «ισότιμων σχέσεων εμπιστοσύνης» μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Έθνος» εκφράζει την πρόθεσή του να προχωρήσει με την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο έχει υπάρξει δέσμευση σε ορίζοντα τετραετίας, υποστηρίζοντας πως έχει βρεθεί ήδη κοινός τρόπος συνεννόησης με τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις, όπως και καμία απειλή για τις καταθέσεις στην Ελλάδα.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, διαβεβαίωνε πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει ότι όλοι οι πιστωτές θα πάρουν τα χρήματά τους.