ΔΙΕΘΝΕΣ
17/03/2015 18:54 EET | Updated 17/03/2015 18:54 EET

Οι μυστικοί πράκτορες των ΗΠΑ έχουν θέμα αλκοολισμού, όπως παραδέχτηκε ο διευθυντής τους

Mark Wilson via Getty Images
WASHINGTON, DC - JANUARY 15: A Secret Service agent stands guard as President Barack Obama walks to Marine One while departing the White House January 15, 2015 in Washington, DC. President Obama is traveling to Baltimore MD. to meet with Senate Democrats during a private strategy retreat. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Ο Τζόζεφ Κλάνσι, ο διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service), αναγνώρισε σήμερα ότι υφίσταται πρόβλημα αλκοολισμού στις τάξεις της αυτού του σώματος, που είναι επιφορτισμένο με την προστασία του Αμερικανού προέδρου, αλλά έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα στην εικόνα του λόγω μιας σειράς σκανδάλων που έχουν έλθει στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του κοινοβουλευτικής ακρόασης μετά το διορισμό του, στα μέσα του Φεβρουαρίου, ο Τζόζεφ Κλάνσι δέχθηκε τα πυρά πολλών γερουσιαστών που δεν έκρυψαν την οργή τους για το τελευταίο περιστατικό το οποίο αμαύρωσε την εικόνα της υπηρεσίας: δύο πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, την 4η Μαρτίου, προσέκρουσαν με το αυτοκίνητό τους σε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα του Λευκού Οίκου έπειτα από μία βραδιά ξέφρενης μέθης.

Ο νέος διευθυντής, που βρέθηκε αντιμέτωπος με τα μέλη μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, διευκρίνισε ότι έχει αρχίσει έρευνα και ότι στους δύο πράκτορες που υπέπεσαν σε παραπτώματα έχουν ανατεθεί διοικητικά καθήκοντα «χωρίς καμιά αρμοδιότητα» εκτός του Λευκού Οίκου, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα αποταχθούν από το σώμα.

«Υπάρχουν εντός της υπηρεσίας μας στελέχη που υποφέρουν από άγχος και στρέφονται στο αλκοόλ» και προκαλούν «τεράστια ζημιά» στο υπόλοιπο προσωπικό, παραδέχθηκε ο ίδιος, αναφερόμενος σε προηγούμενα περιστατικά, όπως το ταξίδι του προέδρου στις ΗΠΑ στην Ολλανδία, όπου πράκτορες της Secret Service επίσης ήταν μεθυσμένοι.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις πράξεις, πρέπει να επικρατεί αυτοκυριαρχία, συναίσθηση των ευθυνών. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να βοηθήσουμε εκείνους που στρέφονται προς το αλκοόλ μέσω μηχανισμών προστασίας», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Κλάνσι δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τους παρευρισκόμενους όταν παραδέχθηκε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό 5 ημέρες αργότερα.

«Έπρεπε να με ενημερώσουν» τόνισε, επισημαίνοντας ότι θέλει να επιφέρει «μια αλλαγή κουλτούρας» στο σώμα.

«Το γεγονός ότι αυτή η πληροφορία δεν έφθασε στην κορυφή (της ιεραρχίας) είναι ασυγχώρητο. Θα πάρει χρόνο, όμως πρέπει να οικοδομήσω την εμπιστοσύνη προς την υπηρεσία» αυτή, τόνισε ακόμη.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής, Τζον Κάρτερ, που δήλωσε ότι «νιώθει συντετριμμένος καθώς παρακολουθεί το κατρακύλισμα μέσα σε διάστημα 6 ετών μιας υπηρεσίας θρυλικής για τους Αμερικανούς».

Sponsored Post