Σε ποια περίπτωση θα επέμβει η ΕΛΑΣ στη Νομική

Σε ποια περίπτωση θα επέμβει η ΕΛΑΣ στη Νομική
Eurokinissi

Μόνο σε περίπτωση που το ζητήσει ο πρύτανης και το εγκρίνει η κυβέρνηση θα γίνει επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην υπό κατάληψη Νομική Σχολή της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, όπως αναφέρουν στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ., ούτε πολιτική εντολή ούτε αίτημα των πρυτανικών Αρχών για απομάκρυνση των καταληψιών.

Και αυτό παρότι χθες ο πρύτανης κ. Θάνος Δημόπουλος υπέβαλλε μήνυση για διακεκριμένες φθορές στην κατάληψη του κτιρίου, ενώ η Εισαγγελία είχε ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη για ένα αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος και τέσσερα πλημμελήματα με αφορμή φθορές στον Ναό Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται δίπλα στη σχολή, καθώς και για εμπρησμούς αυτοκινήτων.

Μετά την άσκηση δίωξης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ηλίας Ζαγοραίος, ζήτησε και την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, «ώστε να αποτραπεί η τέλεση νέων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων». Το ερώτημα είναι όμως ποιός θα πάρει το «ρίσκο» έγκρισης μιας τέτοιας επέμβασης σε ένα ιστορικό, για την Αριστερά, πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Προς το παρόν, οι διωκτικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφίες για την κατάληψη της Νομικής Σχολής και για την επίθεση σε βάρος οχήματος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, από την οποία υπάρχει κατάθεση που προσδιορίζει ως δράστες, καταληψίες της σχολής.

Από την περασμένη Παρασκευή, υπάρχουν τέσσερα ακόμη περιστατικά, που φαίνεται να συσχετίζονται με την κατάληψη, ωστόσο δεν υπάρχει κατάθεση που να προσδιορίζει ως δράστες, άτομα που βγήκαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, έδρασαν και επέστρεψαν σε αυτό. Το πρώτο συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν ομάδα ατόμων διέρρηξε τον Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων, δίπλα από τη σχολή, προέβησαν σε βανδαλισμούς, σπάζοντας 25 καθίσματα, ενώ απέσπασαν κάποιες εικόνες, χρήματα από το παγκάρι και τάματα πιστών.

Για αυτή την επίθεση, η οποία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, δεν υπάρχουν καταθέσεις που να προσδιορίζουν ως δράστες, καταληψίες της Νομικής. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής έχουν συλλέξει υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής και σχηματίζουν μία ακόμη δικογραφία. Ακόμη και αν διαπιστωθεί πως δράστες είναι καταληψίες, η δικογραφία θα σταλεί στον Εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει αν μπορεί να δώσει εντολή για αστυνομική επέμβαση, η οποία και πάλι προϋποθέτει την έγκριση των πρυτανικών αρχών και φυσικά την πολιτική βούληση για να πραγματωθεί.

Δημοφιλή