ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/03/2015 13:08 EET | Updated 19/03/2015 13:08 EET

Εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής κοινωνικού τιμολογίου και για το φυσικό αέριο

Eurokinissi/ Photo αρχείου

Η εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Εταιριών Παροχής Αερίου και της ΡΑΕ, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας.

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο στην ηλεκτρική ενέργεια προβλέπει πάνω από 40% χαμηλότερες χρεώσεις για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών όπως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, άνεργους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, κ.α. και με ανάλογα κριτήρια αναμένεται να επεκταθεί στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου που βρίσκονται επί του παρόντος σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η ΕΠΑ Αττικής, η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στο διάστημα Οκτωβρίου 2014 με Φεβρουάριο 2015 ήταν κατά μέσο όρο 29% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Έρχονται μειώσεις αλλά όταν θα έχει λήξει η περίοδος θέρμανσης

Περαιτέρω μειώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου (που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τις τιμές του φυσικού αερίου), όπως ανέφεραν όμως σήμερα τα στελέχη της ΕΠΑ Αττικής θα μετακυλισθούν στις καταναλώσεις του Μαΐου οπότε ουσιαστικά η περίοδος θέρμανσης θα έχει λήξει.

Δηλαδή περαιτέρω όφελος θα έχουν κυρίως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία για τις τιμές του φυσικού αερίου σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που παρουσίασε ο κ. Μπαλάσκας το οικιακό τιμολόγιο στην Ελλάδα (με στοιχεία α' εξαμήνου 2014, μαζί με τους φόρους) είναι φθηνότερο σε σχέση με Σουηδία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία και ακριβότερο από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)