ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/03/2015 03:45 EET | Updated 19/03/2015 03:45 EET

Μεγάλη πίεση από τους θεσμούς περιμένει το υπουργείο Οικονομικών

eurokinissi

Την ανάσα τους κρατούν στο υπουργείο Οικονομικών, περιμένοντας τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα δεχθεί σκληρό πρεσάρισμα από την πλευρά των δανειστών, ώστε η Ελλάδα να χαμηλώσει τους τόνους και να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η προτροπή θα αφορά την τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι θα πρέπει πριν συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, να ’εχει καθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.

Αντίθετα όπως έγραφε την Τετάρτη η HuffPost Greece, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η λύση δεν θα δοθεί από τις τεχνικές συζητήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών, αλλά σε πολιτικό επίπεδο.

To κλίμα που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, θα έχει χαρακτήρα μάχης, μεταξύ δύο πλευρών, οι οποίες τουλάχιστον έως τώρα έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση σε ότι έχει να κάνει με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα έντονα αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, γεγονός που αποδείχτηκε ακόμα και στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ εξαιτίας της ασυνεννοησίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους τα τεχνικά κλιμάκια.

Άδειες βαλίτσες

Την Τετάρτη αναχώρησαν από την Αθήνα τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία είχαν έρθει για να ελέγξουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες επιστρέφουν στη βάση τους με άδειες βαλίτσες, καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που επιθυμούσαν.

Όπως αναφέρουν τα κλιμάκια συνάντησαν αρνητικό κλίμα από την πλευρά των Ελλήνων, οι οποίοι δεν έδειχναν ιδιαίτερα πρόθυμοι να προχωρήσουν σε συζητήσεις μαζί τους σχετικά με τα στοιχεία που τους παρουσίασαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκαν να τους δώσουν ορισμένα από τα στοιχεία τους ζήτησαν τα κλιμάκια.

Αυτή η στάση οδήγησε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, στην οποία τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των θεσμών ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συζητήσουν με τα τεχνικά κλιμάκια ούτε τους στόχους του 2014, αλλά ούτε και τους στόχους του 2015. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αυτά θα συζητηθούν με τους επικεφαλής των θεσμών, αφού πρώτα θα υπάρχει πολιτική συμφωνία.