ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2015 08:22 EET | Updated 24/03/2015 08:22 EET

Στην Αμερική επαναφέρουν τη θανατική ποινή μέσω εκτελεστικού αποσπάσματος

ASSOCIATED PRESS
FILE - This June 18, 2010, file photo shows the firing squad execution chamber at the Utah State Prison in Draper, Utah. Utah's governor has signed a law that makes his state the only one to allow firing squads for carrying out executions if no lethal injection drugs are available. Gov. Gary Herbert signed the bill Monday, March 23, 2015. He has said he finds the method

Συμβαίνει το 2015

Η Γιούτα, στην οποία ισχύει η θανατική ποινή, επανέφερε ως τρόπο εκτέλεσης το ... εκτελεστικό απόσπασμα.

Ίσως ακόμα πιο εξωφρενική είναι η επίσημη αιτιολογία. Οι καταδικασμένοι σε θάνατο θα εκτελούνται από απόσπασμα, μόνο σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη φαρμάκων ευθανασίας.

Η πολιτεία απαγόρευσε την θανατική ποινή μέσω εκτέλεσης, το 2004, αλλά εφαρμοζόταν μέχρι το 2010 σε όσους είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και είχαν επιλέξει αυτόν τον τρόπο θανάτου.

Ο νέος νόμος, υπογράφτηκε τη Δευτέρα, από τον κυβερνήτη της Γιούτα, Γκάρι Χέρμπερτ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, όπου μια ομάδα ανδρών σημαδεύουν την καρδιά του κατάδικου, είναι «κάπως βάρβαρη».

«Θα προτιμούσαμε την μέθοδο της θανατηφόρου ένεσης, ωστόσο εάν οι ένορκοι το αποφασίσουν και ο δικαστής υπογράψει τη θανατική καταδίκη, η εκτελεστική εξουσία είναι υποχρεωμένη να ... εκτελέσει την απόφαση».

Η απόφαση αυτή είναι απόρροια της έλλειψης θανατηφόρων ενέσεων στην Αμερική, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να κάνουν εμπάργκο στις εξαγωγές τέτοιων ενέσεων, προκειμένου να πιέσουν τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη θανατική ποινή.

Μέχρι στιγμής πάντως, η Γιούτα είναι η μόνη πολιτεία στην οποία επιτρέπεται η εφαρμογή της θανατικής ποινής μέσω εκτελεστικού αποσπάσματος