CULTURE
24/03/2015 07:33 EET | Updated 24/03/2015 08:11 EET

H Angelina Jolie υποβλήθηκε σε προληπτική χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών της

Anadolu Agency via Getty Images
DOHUK, IRAQ - JANUARY 25: United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) Special Envoy and famous actress Angelina Jolie (C) gives a speech during a press release after his visit at Hanke Refugee camp, built by UN for the Ezidi Refugees, fled from attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), in 10 km west of Dohuk, Iraq on January 25, 2015. (Photo by Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Angelina Jolie αποκάλυψε πως την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκε σε προληπτική χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές της, καθώς οι εξετάσεις που είχε κάνει πρόσφατα έδειξαν ανεβασμένους φλεγμονώδεις δείκτες που θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη καρκίνου.

Η Jolie -η οποία είχε υποβληθεί σε διπλή προληπτική μαστεκτομή το 2013, όταν οι γενετικές εξετάσεις είχαν δείξει πως είχε 87% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού- έγραψε χτες, Τρίτη 23/03, στους New York Times πως το ίδιο γονίδιο με τότε, το BRCA1, της δίνει 50% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο των ωοθηκών.

Έτσι, η 39χρονη ηθοποιός, σκηνοθέτης, απεσταλμένη του ΟΗΕ και μητέρα έξι παιδιών, σκεφτόταν να υποβληθεί στην συγκεκριμένη επέμβαση εδώ και αρκετό καιρό.

«Πρόκειται για μια λιγότερο πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση από την μαστεκτομή, αλλά τα αποτελέσματά της είναι πιο σοβαρά. Βάζει την γυναίκα σε μια αναγκαστική εμμηνόπαυση» έγραψε η Jolie. «Γι' αυτό και προετοίμαζα τον εαυτό μου σωματικά και συναισθηματικά, συζητώντας τις επιλογές μου με τους γιατρούς, ερευνώντας τις εναλλακτικές θεραπείες και χαρτογραφώντας τις ορμόνες μου για αντικατάσταση των οιστρογόνων ή της προγεστερόνης. Ένιωθα όμως πως είχε ακόμα μήνες μέχρι να αποφασίσω την ημερομηνία.»

Όταν πριν από δύο εβδομάδες έμαθε πως οι εξετάσεις της αποκάλυψαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η Jolie και οι γιατροί της αποφάσισαν πως είχε έρθει η ώρα. Ο σύζυγός της, Brad Pitt, ο οποίος βρισκόταν στη Γαλλία εκείνες τις μέρες, επέστρεψε στην Αμερική για να βρίσκεται δίπλα της κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μιας λαπαροσκοπικής αμφοτερόπλευρης σαλπιγγοωθηκεκτομής.

Η Jolie έγραψε πως βρήκαν ένα μικρό καλοήθη όγκο στην μία ωοθήκη της, αλλά καμία ένδειξη καρκίνου σε οποιοδήποτε από τους ιστούς.

Ως αποτέλεσμα του χειρουργείου, η Jolie βρίσκεται πλέον σε εμμηνόπαυση.

Μετά τη διπλή μαστεκτομή της το 2013, η Jolie είχε πει στο περιοδικό People πως σχεδίαζε να αφαιρέσει και τις ωοθήκες της αργότερα, ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου.

Στην τελευταία της, χτεσινή επιστολή, η Jolie τόνισε πως οι αποφάσεις της είναι ξεκάθαρες στην ίδια και πως το ιστορικό καρκίνου που έχει η οικογένειά της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να τις πάρει. Έχασε την μητέρα της, τη γιαγιά της και τη θεία της εξαιτίας της αρρώστιας.

Η σταρ είπε πως άλλες γυναίκες ίσως έχουν διαφορετικές επιλογές:

«Δεν το έκανα μόνο και μόνο επειδή φέρω την μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 και θέλω οι υπόλοιπες γυναίκες να το ακούσουν αυτό. Ένα θετικό τεστ BRCA1 δεν σημαίνει πως πρέπει να μεταπηδήσεις στην χειρουργική επέμβαση. Μίλησα με πολλούς γιατρούς, χειρούργους και ομοιοπαθητικούς. Υπάρχουν και άλλες επιλογές. Κάποιες γυναίκες λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια ή βασίζονται σε εναλλακτικά φάρμακα σε συνδυασμό με συχνούς ελέγχους. Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Το πιο σημαντικό είναι να μάθεις τις επιλογές που έχεις και να διαλέξεις αυτή που είναι σωστή για εσένα, προσωπικά.»

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι νεότερες γυναίκες ίσως έχουν την επιλογή να αφαιρέσουν τις σάλπιγγες αλλά να κρατήσουν τις ωοθήκες τους, ώστε να μην περάσουν στην εμμηνόπαυση και να μπορούν ακόμα να κάνουν παιδιά.

«Δεν είναι εύκολο να πάρεις αυτές τις αποφάσεις» έγραψε η Jolie. «Είναι όμως εφικτό να πάρεις τον έλεγχο και να αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Μπορείς να ζητήσεις συμβουλές, να μάθεις σχετικά με τις επιλογές σου και να πάρεις αποφάσεις που είναι σωστές για εσένα. Η γνώση είναι δύναμη.»

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή της Angelina Jolie στους New York Times.