ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2015 18:56 EET | Updated 24/03/2015 18:57 EET

Ομπάμα: Ισχνές οι προοπτικές για λύση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών

JIM WATSON via Getty Images
US President Barack Obama speaks during a joint press conference at the White House in Washington, DC, March 24, 2015. AFP PHOTO/JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Δυσκολία να φανταστεί πώς θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος, μετά τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει ανεξάρτητη Παλαιστίνη όσο παραμένει ο ίδιος στην εξουσία, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχείρησε, μετά τη νίκη του στις εκλογές, να ανασκευάσει την προεκλογική δήλωσή του. Ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι ακόμη και μετά από αυτή τη «διορθωτική» δήλωση οι προοπτικές για μια λύση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών παραμένουν ισχνές.

Τόνισε επίσης ότι θα συνεχίσει να συζητά με την ισραηλινή κυβέρνηση και με τους Παλαιστίνιους, όμως δεν μπορεί να βασίσει τη διπλωματία σε κάτι που είναι απίθανο να συμβεί τα επόμενα, πολλά χρόνια.

Το θέμα, υπογράμμισε ο Ομπάμα, δεν αφορά τις σχέσεις μεταξύ ηγετών, δηλαδή του ίδιου και του Νετανιάχου, αλλά «να βρεθεί ένας τρόπος για την επίλυση ενός ακανθώδους πολιτικού ζητήματος που έχει κρίσιμες συνέπειες για τις δύο χώρες και για ολόκληρη την περιοχή».

Παρά τις διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, καθώς ο Ομπάμα πιστεύει ότι η καλύτερη λύση για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι αυτή των δύο κρατών ενώ ο Νετανιάχου έχει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

Δεν μειώνονται οι δυνάμεις στο Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη του 2015

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «ασφαλώς αξίζει τον κόπο» το να παραταθεί η παραμονή του σημερινού αριθμού ανδρών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν για μερικούς μήνες ακόμη, ωστόσο τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά και πως αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το 2017 από τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι από την πλευρά του είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ομπάμα μετά τη συνάντησή τους πως η «ευελιξία» που επιδεικνύει η Ουάσινγκτον θα επιτρέψει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η Καμπούλ καθώς και την «καλύτερη εκπαίδευση» των αφγανικών δυνάμεων, τον «καλύτερο εξοπλισμό τους», όπως και τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην αποστολή τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν, που αριθμεί σήμερα 9.800 άνδρες, δεν θα μειωθεί ως τα τέλη του 2015.

Η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ ανοίγουν «ένα νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις τους, τόνισε ο Ομπάμα.

Το σχέδιο να μειωθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, πάντως στα τέλη της χρονιάς αυτής οι μάχιμες δυνάμεις που θα είναι ανεπτυγμένες στη χώρα θα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και αυτές θα βρίσκονται μόνο στην αμερικανική πρεσβεία, στην Καμπούλ.

«Διαβουλεύθηκα με τον στρατηγό (που είναι ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον) Κάμπελ και αποφάσισα να διατηρήσω τη σημερινή μας θέση ως το τέλος του έτους», εξήγησε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αυτή η «ευελιξία» έχει σκοπό να «καταστεί το Αφγανιστάν πιο ασφαλές και να εμποδιστεί κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για να εξαπολυθούν τρομοκρατικές επιθέσεις».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)