Μείωση του ισπανικού δημοσίου ελλείμματος στο 5,7% του ΑΕΠ

Μείωση του ισπανικού δημοσίου ελλείμματος στο 5,7% του ΑΕΠ
O υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστόμπαλ Μοντόρο
O υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστόμπαλ Μοντόρο
ASSOCIATED PRESS

Στο 5,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μείωσε το δημόσιο έλλειμμά της το 2014 η Ισπανία, χάρη στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία όμως συνεχίζει να «πάσχει» από το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Το δημόσιο έλλειμμα ήταν μεν ανώτερο του προβλεπομένου στόχου (5,5%), πάντως κατώτερο του ορίου 5,8% που είχε δεσμευθεί η Μαδρίτη στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν θα υπερέβαινε.

«Η Ισπανία τηρεί τις οικονομικές της δεσμεύσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της συντηρητικής ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

«Είχαμε κάνει τη δέσμευση ότι το έλλειμμα θα ήταν 5,8% και έχουμε ένα έλλειμμα 5,7%» το 2014, είπε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο στόχος αυτός ήταν «πολύ απαιτητικός».

Η μείωση αυτή καταγράφηκε σε «ένα περιβάλλον επιτάχυνσης της ανάκαμψης» της οικονομίας, υποστήριξε η ίδια.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρέψει ένα μέρος των εσόδων της από τη φορολογία σε ορισμένα καύσιμα, ένα ποσό ύψους περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω απόφασης της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

«Εάν δεν συνέτρεχαν αυτές οι εξαιρετικές περιστάσεις, θα είχαμε τηρήσει το (ποσοστό δημοσίου ελλείμματος) 5,5% στο οποίο είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση» της Ισπανίας πως θα επιτύγχανε, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 3,54% το 2014, από 4,22% το προηγούμενο έτος.

Αντίθετα οι νομαρχίες, που διαχειρίζονται στην Ισπανία τους σημαντικούς προϋπολογισμούς της υγείας και της παιδείας, είδαν το έλλειμμά τους να αυξάνεται στο 1,66% από 1,52% το 2013 και ενώ προβλεπόταν να μειωθεί στο 1%, κυρίως λόγω των δαπανών τους για την εξυπηρέτηση του χρέους τους. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μείωσε επίσης το έλλειμμά του στο 1,06%, ελαφρώς πάνω από το 1% που προβλεπόταν.

Η Μαδρίτη είχε δεσμευθεί να επιτύχει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος σε σχέση με τον στόχο που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες για το 2014, υποσχόμενη να το μειώσει στο 5,5% από 6,6% το 2013, ενώ προβλέπει ότι θα επανέλθει το 2016 κάτω από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όμως η Τράπεζα της Ισπανίας εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι το έλλειμμα, το οποίο είχε φθάσει το 11,1% το 2009, πιθανότατα θα είναι 3,9% του ΑΕΠ το 2016, μειούμενο από το 4,5% που προβλέπεται το 2015.

Η Ισπανία, αφού χρειάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ύψους 40 δισεκ. ευρώ και πλέον, για να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, είδε την οικονομία της να ανακάμπτει, με το ΑΕΠ της να καταγράφει το 2014 ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.

Χάρη στην κατανάλωση των νοικοκυριών, τα οποία επωφελούνται από τις καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης που προσφέρουν οι τράπεζες, οι οποίες υποστηρίζονται από το πρόγραμμα αγοράς κυρίως κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όμως η χώρα πλήττεται από ένα ποσοστό ανεργίας που είναι ιδιαίτερα αυξημένο: η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει, όπως και η κυβέρνηση, ένα ποσοστό 22,2% περί τα τέλη του 2015, και 20,5% το 2016, από 23,7% στα τέλη του 2014.

Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος της Ισπανίας συνεχίζει να αυξάνεται: αναμένεται ότι θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ φέτος.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή