Δραγασάκης - Κοτζιάς στην Κίνα: Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων

Δραγασάκης - Κοτζιάς στην Κίνα: Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων
FACEBOOK/ydragasakis

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η συνάντηση της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι.

Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και στο πλαίσιό της εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Στην παρέμβαση του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που η σχέση των χωρών μας έχει, ήδη, διανύσει μακρύ δρόμο και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι -στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί- να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεών μας, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε την σημασία που δίνει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει η χώρα -σε ένα περιβάλλον αστάθειας- να είναι «ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας, ένας κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου και μία ασφαλής γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και πάνω απ' όλα ένας χώρος συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες».

«Οι χώρες μας, Κίνα και Ελλάδα, ως αρχαίες κοιτίδες πολιτισμού μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα με στόχο τον διάλογο πολιτισμών και θρησκειών σε μια συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά θα καλύπτει και τους τομείς του πολιτισμού», σημείωσε.

Ο κ. Δραγασάκη υπενθύμισε ότι στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, λέγοντας πως «μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων».

Για τον λόγο αυτόν τόνισε ότι υπάρχει στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών, οι αντιπρόεδρο εγκαινίασαν το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015».

Στη συνέχεια, η κινεζική αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα στους Έλληνες αξιωματούχους, στο οποίο συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή