ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2015 04:29 EET | Updated 28/03/2015 07:59 EET

Αθωώθηκε η Αμάντα Νοξ από το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο

ASSOCIATED PRESS
Amanda Knox talks to reporters outside her mother's home, Friday, March 27, 2015, in Seattle. Earlier in the day, Italy's highest court overturned the murder conviction against Knox and her ex-boyfriend over the 2007 slaying of Knox's roommate in Italy. (AP Photo/Ted S. Warren)

«Εξαιρετικά ανακουφισμένη» μετά την αθώωσή της από το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε η Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ, η οποία κατηγορείτο για τη δολοφονία της Βρετανίδας φοιτήτριας, Μέρεντιθ Κέρτσερ.

«Είμαι εξαιρετικά ανακουφισμένη και ευγνώμων με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας», δήλωσε η Νοξ. «Η επίγνωση της αθωότητάς μου, μου έχει δώσει δύναμη στις σκοτεινές περιόδους αυτής της δοκιμασίας. Και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας η υποστήριξη που έλαβα από την οικογένειά μου, τους φίλους μου και αγνώστους ήταν ανεκτίμητη. Σε αυτούς έχω να πω: Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Η καλοσύνη σας με βοήθησε να αντέξω», δήλωσε.

Το 2007 η 21χρονη Μέρεντιθ Κέρτσερ είχε βρεθεί μαχαιρωμένη στον λαιμό στο κρεβάτι της, στο διαμέρισμά της στην Περούτζια. Σύμφωνα με τις αρχές, η Νοξ, τότε 20 χρονών, και ο πρώην φίλος της, Ραφαέλε Σολεσίτο, είχαν σκοτώσει την Κέρτσερ μαζί με τον Ρούντι Γκουέντε, έναν Ιβοριανό ο οποίος είχε μεγαλώσει στην Περούτζια, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης σεξουαλικού οργίου. Ωστόσο, η Νοξ και ο Σολεσίτο πάντα επέμεναν στην αθωότητά τους. Ο Γκουέντε καταδικάστηκε για τον φόνο και εκτίει ποινή 16ετούς κάθειρξης. Σύμφωνα με την ετυμηγορία στη δίκη του, ο Γκουέντε δεν είχε δράσει μόνος του, ενώ σε ετυμηγορίες του 2014 (όταν οι Νοξ και Σολεσίτο βρέθηκαν εκ νέου ένοχοι, στο πλαίσιο ενός μακρόχρονου δικαστικού «μαραθωνίου») αναφέρεται με την Νοξ και τον Σολεσίτο να κρατούν μαχαίρια ενώ ο Γκουέντε πραγματοποιούσε σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο, η απόφαση του 2014 ανετράπη.

Επρόκειτο για τη δεύτερη φορά που το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας εξέτασε την υπόθεση, δίνοντας τέλος σε μια μακρά δικαστική αναμέτρηση. Το δικαστήριο δεν ζήτησε νέα δίκη, καθιστώντας αυτή την ετυμηγορία την τελευταία. Το συλλογιστικό της απόφασης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα σε 90 ημέρες.

Η υπόθεση πρώτα βρέθηκε στο δικαστήριο το 2009, όταν δικαστήριο της Περούτζια βρήκε τους Νοξ και Σολεσίτο ενόχους για τον φόνο της Κέρτσερ. Η απόφαση ανετράπη στο εφετείο το 2011, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της Νοξ στις ΗΠΑ μετά από τέσσερα χρόνια σε ιταλική φυλακή. Ωστόσο το αναιρετικό δικαστήριο ανέτρεψε τις αθωώσεις το 2013 και οι Νοξ και Σολεσίτο βρέθηκαν εκ νέου ένοχοι το 2014 από εφετείο της Φλωρεντίας. Η Νοξ καταδικάστηκε σε 28,5 χρόνια φυλάκισης και ο Σολεσίτο σε 25.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)