ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/03/2015 07:15 EET | Updated 28/03/2015 07:15 EET

Κρίσιμη συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες. Στο «μικροσκόπιο» η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

ASSOCIATED PRESS
The Greek, left, and EU flag flap in the wind outside the Greek embassy in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

Σήμερα Σάββατο ξεκινά τις εργασίες του στις Βρυξέλλες το Brussels Group, κατά την συνεδρίαση του οποίου θα γίνει συζήτηση για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση:

 1. Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
 2. Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες δεν έχουν σχολιάσει επίσημα ούτε την παραλαβή της λίστας, ούτε το περιεχόμενό της. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν από το 2014. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «σενάρια φαντασίας» τις εκτιμήσεις για στάσεις πληρωμών και επισημαίνουν ότι η επίμαχη φράση («δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014») αποτελεί επανάληψη σημείου της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση έχει αποστείλει στους εταίρους λίστα με 18 άμεσα μέτρα με στόχο την είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2015. Επίσης, το βράδυ της Κυριακής (19:00) θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τι περιλαμβάνουν οι μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν:

 • αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία,
 • αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
 • φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
 • αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες αναφέρεται).
 • εντατικούς ελέγχους στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
 • ελέγχους στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
 • λοταρία των αποδείξεων
 • φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
 • νομοθετική ρύθμιση για το αδήλωτο χρήμα που βρίσκεται στο εξωτερικό
 • νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για την επανασύσταση της ΕΡΤ, την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την προώθηση της αξιοκρατίας, καθώς και την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.