LIFE
02/04/2015 06:29 EEST

Τελικά, το βραδινό παχαίνει;

Getty Images/Flickr RF

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αποφασίσουν να χάσουν κιλά, παραλείπουν το βραδινό γεύμα πιστεύοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους. Αυτή η πεποίθηση επικρατεί χρόνια τώρα και στηρίζεται στο ότι το βράδυ δεν πρέπει να καταναλώνονται θερμίδες γιατί αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Η Κλεοπάτρα Αρέστη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Msc), εξηγεί τι τελικά ισχύει για το βραδινό γεύμα.

Το βραδινό αποτελεί ένα γεύμα που είναι άκρως απαραίτητο, όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο, στο αν θα συντελέσει στην αύξηση του βάρους ή όχι, είναι η ποιότητα και η ποσότητά του.

Η πρόσληψη ή η απώλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό ισοζύγιο και όχι από την ώρα που θα καταναλώσουμε το κάθε γεύμα. Με απλά λόγια, όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε αυξάνεται το βάρος μας, ενώ όταν λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, μειώνεται. Συνεπώς, εφόσον κάποιος δεν ξεπερνά τις ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες, δε θα αυξηθεί και το βάρος του.

Το πότε θα καταναλώσει ο καθένας το βασικότερο γεύμα του ποικίλλει και εξαρτάται από το ωράριο εργασίας και το ημερήσιο του πρόγραμμα. Ωστόσο, επειδή οι περισσότερες δραστηριότητες των ανθρώπων λαμβάνουν χώρα την ημέρα,το μεσημεριανό έχει καταστεί για πολλούς το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Όμως, για ανθρώπους που έχουν διαφορετικό ωράριο εργασίας το βραδινό μπορεί να αποτελέσει το βασικό γεύμα, ακόμη και στα πλαίσια της προσπάθειας για απώλεια βάρους, αρκεί να καταναλώνονται μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να ελέγχεται η πείνα.

Γιατί το βραδινό είναι απαραίτητο;

Ένα ισορροπημένο βραδινό είναι χρήσιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα τον βοηθήσουν στη διασφάλιση ποιοτικού ύπνου, θα εξασφαλίσουν την ομαλή αύξηση της γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμία που θα διαταράξει τον ύπνο, αλλά και θα προκαλέσει περισσότερη πείνα και αναζήτηση τροφών που περιέχουν λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε το επόμενο πρωί.

9 συμβουλές για ένα ισορροπημένο βραδινό:

Ένα ισορροπημένο βραδινό καλό είναι να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ολικής αλέσεως, πρωτεΐνη και φρέσκα λαχανικά ή φρούτα. (… με τη σαλάτα να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του βραδινού γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στον γρήγορο κορεσμό και δε μας προσδίδουν αρκετές θερμίδες).

1. Να τρώτε ισορροπημένο πρωινό και μεσημεριανό, να μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να μην πεινάτε πολύ όταν φθάνει η ώρα του βραδινού, ώστε να αποφευχθεί κατανάλωση αυξημένης ποσότητας ακόμη καταναλώνοντας και ένα πιο υγιεινό και θρεπτικό γεύμα.

2. Να προγραμματίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε από την προηγούμενη ημέρα, τι θα καταναλώσετε για βραδινό ώστε να έχετε τα υλικά στο σπίτι σας, γιατί έτσι θα αποφύγετε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού.

3. Να κάνετε υγιεινές επιλογές τροφίμων, αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, όπως πίτσες, γαριδάκια, κρέπες, κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά.

4. Να μην χρησιμοποιείτε το βραδινό γεύμα σαν μέσο χαλάρωσης μετά από μια κουραστική ημέρα.

5. Ακουμπήστε το πιρούνι στο πιάτο σας όσο μασάτε. Έτσι,θα λάβετε εγκαίρως τα μηνύματα κορεσμού που στέλνει το σώμα σας.

6. Μασάτε την τροφή αργά, για την επίτευξη καλύτερης πέψης.

7. Σταματήστε το γεύμα σας όταν έχετε φτάσει σε κορεσμό. Έχω χορτάσει σημαίνει «σταματάω» να τρώω. Δε σημαίνει «δε θέλω άλλο, αλλά μπορώ λίγο ακόμη».

8. Τρώτε σε ήρεμο περιβάλλον και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή & φυσικά, τρώτε καθιστοί σε τραπέζι και όχι όρθιοι στον καναπέ.

9. Συνοδεύστε το γεύμα σας με νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που είναι πλούσια σε θερμίδες.

*Οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.