ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/03/2015 10:51 EEST | Updated 30/03/2015 10:52 EEST

Οι 4 «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και το... SPD

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
(Clockwise from L) European Commission President Jean-Claude Juncker, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, European Council President Donald Tusk, Secretary-General of the Council of the European Union, Uwe Corsepius, European Central Bank President Mario Draghi, French President Francois Hollande, German Chancellor Angela Merkel and Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem meet at the end of an European Council leaders' summit at the European Council in Brussels, on

Ως «καθαρά πολιτικό πρόβλημα» αντιμετωπίζεται πλέον στην Αθήνα η πορεία της διαπραγμάτευσης. Μόνο που το «πολιτικό πρόβλημα» δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στο… Βερολίνο.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν φτάσει στον κόμπο, και συγκεκριμένα σε 4 κόμπους στους οποίους η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υποχωρεί όσο και αν πιέζουν τα τεχνικά κλιμάκια. Το ζητούμενο είναι να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group εντός της τρέχουσας εβδομάδας, που είναι η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών και επομένως είναι εργασιακά «κολοβή».

Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας σε σχέση με αυτά που ζητούν οι δανειστές είναι:

-Ασφαλιστικό: αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και μείωση στις επικουρικές που φθάνει ουσιαστικά στην πλήρη κατάργησή τους

-Εργασιακά: ομαδικές απολύσεις και μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

-ΦΠΑ: κατάργηση εξαιρέσεων στα νησιά ή συνολική αύξησή του

-Ιδιωτικοποιήσεις: κατά το αποτυχημένο μοντέλο που είχε ακολουθηθεί την προηγούμενη περίοδο. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να υπάρχουν συνεργατικά σχήματα με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλλες επισημαίνεται πως καμία πλευρά δεν έχει βάλει θέμα ΕΝΦΙΑ, καθώς προφανώς αυτό και οι δύο θέλουν να το εξετάσουν αργότερα.

Είναι φανερό ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κομβικό σημείο και πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Και στο σημείο αυτό επανέρχεται η «πολιτική διαπραγμάτευση».

Όμως πλέον το πρόβλημα δεν είναι στην Αθήνα, αλλά στο Βερολίνο. Ενώ η καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θέλει να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης φαίνεται να έχει συγκροτηθεί μία «ανίερη» συμμαχία του Σόιμπλε με το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το SPD.

Η βάση της «συμμαχίας» είναι τα κοινά συμφέροντα, καθώς ο μεν Σόιμπλε θέλει πάση θυσία την διατήρηση της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, ο δε Σουλτς - ο οποίος έχει φιλοδοξίες για την Καγκελαρία - ανησυχεί μήπως η επιτυχία του αριστερού κόμματος στην Ελλάδα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τους σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία και συνολικά στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό ουσιαστικά επιδιώκουν η κυβέρνηση Τσίπρα να υπογράψει τρίτο μνημόνιο για να αποδομηθεί η αριστερή διακυβέρνηση.