ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/03/2015 05:58 EEST | Updated 30/03/2015 05:59 EEST

Reuters: H ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει ολοκληρωθεί. «Έκθεση ιδεών», σύμφωνα με αξιωματούχο

ASSOCIATED PRESS
An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Wednesday, April 9, 2014. Greece announced Wednesday it was returning to international bond markets for the first time in four years amid growing signs of confidence in the country at the forefront of the European debt crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Η Ελλάδα και οι δανειστές της συνέχισαν τις συνομιλίες μέσα στο σαββατοκύριακο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, με σκοπό το «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης, και η Αθήνα τηρεί αισιόδοξη στάση, αλλά οι δανειστές θεωρούν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετές ημέρες πριν ετοιμαστεί μια «σωστή» λίστα μέτρων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα υποστήριξε ότι έστειλε λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή, με μέτρα που προορίζονται να συγκεντρώσουν τρία δισ. ευρώ, αποφεύγοντας «υφεσιακά μέτρα», όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αλλά οι δανειστές θεωρούν ότι επρόκειτο μάλλον για μια συλλογή/ έκθεση ιδεών παρά για κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα δεν υπέβαλε λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή. Απλά παρουσίασαν κάποιες ιδέες το σαββατοκύριακο. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή ως την Κυριακή προορίζονταν να βοηθήσουν τους Έλληνες να ετοιμάσουν μια λίστα για αύριο (Δευτέρα)» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο. «Περιμένουμε να λάβουμε κάτι τη Δευτέρα» πρόσθεσε, καθώς στην παρούσα μορφή, οι ελληνικές ιδέες- σημειώνεται στο δημοσίευμα- δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες για να κερδίσουν τη στήριξη των δανειστών.

«Όπως είναι, στερούνται λεπτομέρειας, και θα χρειαστεί πολύ περισσότερη τεχνική δουλειά για να διαμορφωθούν σε κάτι επαρκώς λεπτομερές και αξιόπιστο που θα μπορεί να υποβληθεί στο Eurogroup», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος, ερωτηθείς για το πόσος χρόνος θα χρειαζόταν, εκτίμησε «αρκετές ακόμα ημέρες. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να υποβάλει κάτι που δεν πρόκειται να προχωρήσει. Καλύτερα να πάρουν το χρόνο τους για να το ετοιμάσουν σωστά».

Ωστόσο, στο δημοσίευμα του Reuters περιλαμβάνεται και δήλωση Έλληνα αξιωματούχου ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε καλό κλίμα συνεργασίας. «Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται η διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών, οι οποίες θα μεταφέρουν το βάρος από αυτούς με χαμηλότερα εισοδήματα σε αυτούς με υψηλότερα».