ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/03/2015 08:27 EEST | Updated 30/03/2015 08:27 EEST

Βουλή: Δεν θα τηρηθεί κατά γράμμα ο Κανονισμός στη συζήτηση περί επέκτασης της δανειακής σύμβασης

Sooc

Χωρίς την κατά γράμμα τήρηση του Κανονισμού της Βουλής θα διεξαχθεί η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την επέκταση της δανειακής σύμβασης και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία που έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση είναι εκείνη του άρθρου 142Α για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί πριν από οποιοδήποτε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης. «H ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας», αναφέρεται.

Όμως στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται πρώτα οι επίκαιρες ερωτήσεις (στις 6 μ.μ.) και μετά (στις 8.30 μ.μ.) οι «ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

Για να δικαιολογηθεί εκ μέρους της προέδρου της Βουλής η αντιστροφή της διαδικασίας στην ημερήσια διάταξη επισημαίνεται πως η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών «θα διεξαχθεί αμέσως μετά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που εισάγεται εξ αναβολής από την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 (κατόπιν αιτήματος των κοινοβουλευτικών ομάδων) και προ του κοινοβουλευτικού ελέγχου αυτής της εβδομάδας».