ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2015 09:35 EEST | Updated 31/03/2015 09:35 EEST

Μπλακ άουτ στην Τουρκία. Νταβούτογλου: Δεν αποκλείεται τρομοκρατική ενέργεια

Anadolu Agency via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - MARCH 31: Parts of the metrobus system are shut down when a major power outage hit cities and provinces across Turkey on Tuesday, 31st March 2015, including the capital Ankara and the biggest city Istanbul. Turkey is currently experiencing electricity outages in many regions due to transmission line problems which occured at 10.36 a.m., Turkish Electricity Transmission Company, TEIAS officials say. (Photo by Bulent Doruk/Anadolu Agency/Getty Images)

Χωρίς προηγούμενο είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τουλάχιστον 40 επαρχίες της Τουρκίας και πολλές πόλεις συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η διακοπή να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτουγλου, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Σύμφωνα με αξιωματούχος δεν έχει σημειωθεί κάτι αντίστοιχο εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Στην Κωνσταντινούπολη η κυκλοφορία του μετρό και των τραμ έχει διακοπεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η διακοπή ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, αλλά πρόσθεσε πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα», απαντώντας σε δημοσιογράφο ο οποίος τον ερώτησε για το ενδεχόμενο να πρόκειται για «τρομοκρατική» επίθεση.

Μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων έχει συσταθεί με έδρα το υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης (Teas), η διακοπή σημειώθηκε στις 10:36 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Μια πτώση του ηλεκτρικού συστήματος σημειώθηκε στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, εξηγώντας πως η ηλεκτροδότηση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά σε ορισμένες περιφέρειες της Άγκυρας.

«Αναζητούμε τις αιτίες αυτής της βλάβης (...) επιχειρούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για τεχνική βλάβη ή για μια ηλεκτρονική επίθεση», πρόσθεσε ο Γιλντίζ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Το μετρό της Κωνσταντινούπολης και η σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική όχθη της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας εκκενώθηκαν, έγινε γνωστό από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν σε 24 ή 26 από τις 81 επαρχίες της χώρας, πλήττοντας κυρίως την Τραπεζούντα (βορειοανατολικά), το Αϊδίνι (δυτικά), την Αττάλεια (νότια), τη Σμύρνη (δυτικά), το Ιζμίτ (βορειοδυτικά) καθώς και την Προύσα (βορειοδυτικά).

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV, το οποίο επικαλείται την εταιρεία Teas, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε το μεσημέρι στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία) και το Ερζερούμ (βορειοανατολικά).