ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2015 08:35 EEST | Updated 01/04/2015 08:38 EEST

Τουρκία: Η αστυνομία συνέλαβε 22 μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKC-P στην Αττάλεια

ASSOCIATED PRESS
Members of special security forces stand outside the main courthouse in Istanbul, Turkey, Tuesday, March 31, 2015. Turkish news agencies say that members of a banned leftist group have taken a chief prosecutor hostage in his office inside the courthouse. State-run Anadolu Agency and state television, TRT, identified the prosecutor as Mehmet Selim Kiraz. He is the prosecutor investigating the death of a teenager who was hit by a police gas canister fired during nationwide anti-government protests

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 22 άτομα στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, που θεωρούνται ύποπτα ως μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα (DHKC-P), που ευθύνεται για την χθεσινή ομηρία και τελικά τον θάνατο του εισαγγελέα Μεμέτ Σελίμ Κιράζ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις έπειτα από πληροφορίες που άφηναν να εννοηθεί ότι η εν λόγω απαγορευμένη οργάνωση προετοίμαζε κι άλλες επιχειρήσεις ανάλογες με την χθεσινή, η οποία εκτυλίχθηκε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Στη διάρκεια της νύχτας, συγκρούσεις ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και σε διαδηλωτές σημειώθηκαν σε δύο συνοικίες της Κωνσταντινούπολης με αφορμή τον θάνατο του εισαγγελέα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τις διαδηλώσεις στη λαϊκή συνοικία Οκμεϊντάνι, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Radikal. Στη συνοικία αυτή της κεντρικής Κωνσταντινούπολης ζούσε ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 και κατέληξε τον Μάρτιο του 2014 και την υπόθεση δολοφονίας του είχε αναλάβει ο εισαγγελέας Κιράζ.

Στην εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης Γκάζι, θέατρο συχνών συγκρούσεων όπου η οργάνωση διαθέτει υποστηρικτές, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν σε αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με την Radikal.

Δύο μέλη της DHKP-C εισέβαλαν χθες στο δικαστικό μέγαρο του Τσαγλαγιάν και κράτησαν όμηρο τον εισαγγελέα για να εκδικηθούν τον θάνατο του 15χρονου Ελβάν. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν αργότερα στο κτίριο κι εξουδετέρωσαν τους τρεις δράστες, ενώ ο εισαγγελέας μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα κατέληξε.

Η DHKP-C είναι μία μαρξιστική οργάνωση, η οποία σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70 και έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας και δολοφονίες--περιλαμβανομένων αιματηρών επιθέσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ--στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1990. Συχνά στο στόχαστρό της μπαίνει η τουρκική αστυνομία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Sponsored Post