ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/04/2015 16:57 EEST

Τέλος μιας κατάληψης στη Θεσσαλονίκη- Συνεχίζεται το μπαράζ κινητοποιήσεων

Eurokinissi

Έληξε η κατάληψη στο Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την κατάληψη πραγματοποιούσαν περίπου 50 άτομα-μέλη των «Αναρχικών Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης για την αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας», με κύρια αιτήματα την άμεση «κατάργηση των τρομονόμων», των «κουκουλονόμων», της «βίαιης λήψης DNA» και των φυλακών Τύπου Γ’.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αναπληρωτής καθηγητής του Τμύματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, επιβεβαίωσε την λήξη της κατάληψης, ενώ σημείωσε πως δεν προκλήθηκαν και φθορές στο κτίριο, κατά την παραμονή των καταληψιών.

Κατά τα άλλα, άτομα από τους κόλπους της κατάληψης φέρονται να συμμετείχαν στην πορεία που κατευθύνθηκε στο Τουρκικό Προξενείο, μετά την συγκέντρωση των συμμετεχόντων στους χώρους του ΑΠΘ, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, μπαράζ κινητοποιήσεων πραγματοποιείται, με δημόσια κτίρια να βρίσκονται υπό κατάληψη.

Στην Αθήνα, το δημαρχείο Νέας Σμύρνης τελεί υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών, με κοινά αιτήματα και μορφή συμπαράστασης, προς την κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη Θεσσαλονίκη, η κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ από τον Σύλλογο Φοιτητών Φιλολογίας συνεχίζεται, με κύρια αιτήματα την άμεση ανάκληση του νέου προγράμματος σπουδών και την ενιαία κατοχύρωση παιδαγωγικής επάρκειας για όλους τους φοιτητές.

Το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στη πλατεία Κορνάρου, βρίσκεται επίσης υπό κατάληψη από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Κοινά αιτήματα είναι η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, η άμεση απελευθέρωση συντρόφων των καταληψιών, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας, η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους ασφαλείας, καθώς και η κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)