ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/04/2015 05:57 EEST | Updated 04/04/2015 11:53 EEST

Εκρηκτικό κλίμα εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Euroworking Group

ARIS MESSINIS via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras addresses a parliament session in Athens on March 30, 2015. The EU warned Monday that Greece and its creditors had yet to hammer out a new list of reforms despite talks lasting all weekend aimed at staving off bankruptcy and a euro exit. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Κρίσιμη προβλέπεται η Μεγάλη Εβδομάδα για την ελληνική κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να κορυφώνονται στη διήμερη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη.

Η νέα λίστα Βαρουφάκη έκτασης 26 σελίδων θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες με την Αθήνα να αποζητά λύση ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,2 δισ. προκειμένου να πάρει ανάσα στο αγκάθι 'ρευστότητα' τουλάχιστον για ένα βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ήδη, η Αθήνα προσανατολίζεται σε αλλαγή τακτικής με το Μαξίμου να επιθυμεί τη στροφή σε πολιτικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε στην τρίωρη σύσκεψη την Παρασκευή του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αλλά και το ζήτημα των ταμειακών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα δεν θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup αλλά θα περιμένει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου στη Λετονία. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στο φόντο βρίσκεται η κρίσιμη ημερομηνία της 9ης Απριλίου όπου και αποπληρώνεται δόση προς το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 8 και 9 Απριλίου θα βρίσκεται στη Μόσχα όπου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Από την πλευρά των δανειστών τα μηνύματα είναι ανάμεικτα. Την Παρασκευή το βράδυ το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφερόμενο στη νέα λίστα Βαρουφάκη σημείωσε επικαλούμενο πηγή από υπουργείο Οικονομικών χώρας- μέλους της ζώνης του ευρώ ότι το κείμενο των 26 σελίδων με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση «έκανε την ελπίδα για συμφωνία να ξαναεμφανιστεί».