ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2015 17:48 EEST

Θα σημάνουν οι Βρετανικές εκλογές του 2015 το τέλος του δικομματισμού; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ASSOCIATED PRESS
Britain's Prime Minister and Conservative party leader David Cameron, center left, and Conservative party candidate for Oxford West and Abingdon Nicola Blackwood, right, talk to members of the public as they campaign at Abingdon and Witney College in Abingdon, southern England, Saturday, April 4, 2015. Britain's political landscape is at its most fragmented in decades, and polls suggest no party will get a parliamentary majority on May 7. (AP Photo/Leon Neal, Pool)

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών για τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα μάχονται στήθος με στήθος, με 34% της πρόθεσης ψήφου, επίδοση που επιβεβαιώνει τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.

Ο συγκερασμός των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών που κάνει το BBC δείχνει πως το ευρωφοβικό και λαϊκιστικό Ukip βρίσκεται στην τρίτη θέση με 13%, μπροστά από τους Φιλελευθέρους που εξασφαλίζουν το 8% της πρόθεσης ψήφου και τους Πράσινους που ακολουθούν με 5%.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους τρεις μήνες», δηλώνει ο Γκίντεον Σκίνερ, διευθυντής έρευνας του ινστιτούτου Ipsos Mori. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι επιδόσεις των μη παραδοσιακών κομμάτων είναι πολύ καλές, καθώς καταγράφουν ποσοστά ρεκόρ.

Τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν την εξέλιξη του βρετανικού πολιτικού τοπίου από τον δικομματισμό σε έναν πολυκομματισμό που έδωσε θέση στη συγκρότηση της πρώτης από το 1945 κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, το 2010. Όπως δείχνουν όμως ακόμα τα ποσοστά, κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 326 βουλευτών.

Από το 2013 τα δύο παραδοσιακά κόμματα πλήττονται από το Ukip, το οποίο αντλεί τους ψηφοφόρους του κυρίως από τη δεξαμενή του Συντηρητικού Κόμματος και συμπληρωματικά από το Εργατικό Κόμμα, και από το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα, το οποίο προβλέπεται ότι θα στερήσει από το Εργατικό Κόμμα τις περισσότερες από τις 59 έδρες που διακυβεύονται στην Σκωτία.

Ο Γκίντεον Σκίνερ δηλώνει ότι, αν και είναι σχεδόν απίθανη η μεταβολή των προβλέψεων την τελευταία στιγμή, την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολη η μετάφραση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων σε προβλέψεις για τον αριθμό των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, λόγω του πλειοψηφικού, μονοεδρικού εκλογικού συστήματος.

Με αυτό το σύστημα είναι πιθανόν ότι το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα θα καταλήξει με την εξασφάλιση 40 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, παρ' όλο που αναμένεται να εξασφαλίσει από το 3,5% έως το 4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Αντίθετα, το Ukip που εξασφαλίζει 10% έως 15% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, είναι πιθανόν να καταλήξει να μην λάβει παρά μία και μοναδική έδρα στο Ουεστμίνστερ, εξηγεί ο Τζακ Μπλούμενο, ειδικός επί των δημοσκοπήσεων στο London School of Economics.

Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις, το Ukip είναι πιθανόν να εξασφαλίσει μέχρι και τρεις έδρες. Οι Φιλελεύθεροι, με το 8% των ψήφων, είναι πιθανόν να μετατρέψουν αυτήν την σχετικά ισχνή δημοτικότητα σε 25 έδρες, ενώ οι Πράσινοι είναι πιθανόν να εξασφαλίσουν μία έδρα.

Μεταξύ των αγνώστων παραγόντων βρίσκεται το επίπεδο της αποχής, για το οποίο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι υψηλό, χωρίς να μπορούν να σταθμίσουν τις συνέπειές του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)