ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2015 09:35 EEST | Updated 06/04/2015 09:35 EEST

Παραιτήση του διευθυντή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Τουρκία μετά το μαζικό μπλακ άουτ

OZAN KOSE via Getty Images
This picture shows an electrical pylon standing beside a building in Istanbul on March 31, 2015, during a massive power outage. A massive power cut caused chaos across Turkey, shutting down the metro networks in Istanbul and the capital Ankara, with the government saying an outside attack on the system was not ruled out. AFP PHOTO/OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα, Δευτέρα, ο διευθυντής της κρατικής εταιρείας διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της Τουρκίας, μετά την μεγάλου μεγέθους διακοπή στην ηλεκτροδότηση την περασμένη εβδομάδα, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, πιθανότατα οφείλεται σε θέματα διαχείρισης. .

Το πολύωρο μπλακ άουτ της περασμένης εβδομάδας έπληξε 70 εκατομμύρια ανθρώπους, διέκοψε τις μετακινήσεις και τη λειτουργία επιχειρήσεων, περιλαμβάνοντας τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.

«Διαπιστώνουμε μία κατάσταση στην οποία ελήφθησαν μεγάλα ρίσκα και υπήρξε κακή διαχείριση. Ο επικεφαλής της TEIAS, ο οποίος θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο, παραιτήθηκε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Εκτός της παραίτησης του διευθυντή της διαχειρίστριας εταιρείας διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, Κεμάλ Γιλντίρ, δύο διευθυντές τμημάτων ετέθησαν σε διαθεσιμότητα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως το έργο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία ανήκει σε άλλη κρατική εταιρεία, καθώς και σε μικρές ιδιωτικές εταιρείες.

Το μπλακ άουτ που έπληξε σχεδόν το σύνολο των 81 επαρχιών της Τουρκίας, προκλήθηκε από τη διακοπή της λειτουργίας δύο σταθμών παραγωγής στη Σμύρνη και στην περιφέρεια Τσουκούροβα της επαρχίας των Αδάνων.

«Η συντήρηση δεν πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα. Η υπερτίμηση του συστήματος, καθώς και η υπερβολική αυτοπεποίθηση των συναδέλφων μας μας οδήγησε σε αυτό το σημείο», διευκρίνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης του πληθυσμού. Η χώρα αναγκάσθηκε να ενισχύσει τις επενδύσεις της στον τομέα της ενέργειας και να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου, της μεγαλύτερης πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ενεργειακό έλλειμμα στην Τουρκία.

(Mε πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ)