Ισπανία: Εκ νέου υποψήφιος για πρωθυπουργική θητεία ο Μαριάνο Ραχόι

Ισπανία: Εκ νέου υποψήφιος ο Μαριάνο Ραχόι
Spain's Premier mariano Rajoi talks talks to journalists during a press conference, at the end of a bilateral meeting, in Rome, Monday, Jan. 27, 2014. (AP Photo/Andrew Medichini)
Spain's Premier mariano Rajoi talks talks to journalists during a press conference, at the end of a bilateral meeting, in Rome, Monday, Jan. 27, 2014. (AP Photo/Andrew Medichini)
ASSOCIATED PRESS

Την πρόθεση του να είναι εκ νέου υποψήφιος για μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς, γνωστοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό RNE, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως «Θέλω να ξαναπροσπαθήσω να είμαι υποψήφιος και να ξαναπροσπαθήσω να είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης», απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις επικρίσεις που δέχεται μέσα από το Κόμμα του, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες και τάσεις αμφισβήτησης λόγω της ανάδυσης νέων πολιτικών σχηματισμών.

Σημειώνεται πως ο αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) βρίσκεται στην εξουσία από το τέλος του 2011.

Ως και το τέλος του 2015, πάντως, οι Ισπανοί ψηφοφόροι αναμένεται να κληθούν αρκετές φορές στις κάλπες. Συγκεκριμένα, στις 24 Μάϊου θα κληθούν να ψηφίσουν για τις δημοτικές εκλογές και τις μερικές περιφερειακές εκλογές, ενώ τον Σεπτέμβριο στην Καταλωνία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η εκλογή του περιφερειακού κοινοβουλίου, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες όπως υπενθύμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός προβλέπονται «για το τέλος της χρονιάς».

Νωρίτερα, στις 22 Μαρτίου, είχε σημειωθεί η εκκίνηση της παρούσας εκλογικής χρονιάς, με τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, όπου το κόμμα της κυβέρνησης (PP) σημείωσε σημαντικές απώλειες.

Η Ανδαλουσία, περιφέρεια με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, λογίζεται ως «φέουδο» των σοσιαλιστών, οι οποίοι και συγκέντρωσαν 35.4%, με το κυβερνών Κόμμα να έρχεται δεύτερο με 26.7%, τους PODEMOS, το Κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, να ακολουθεί με 14.8% και τον κεντροδεξιό σχηματισμό CIUDADANOS να λαμβάνει 9.2%.

Υπενθυμίζεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, είχε εμπλακεί προσωπικά στην προεκλογική εκστρατεία, που δεν οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα, για αυτό και οι επικρίσεις προς το πρόσωπο του, τόσο εντός όσο και εκτός του Κόμματος, ήταν έντονες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, στην παραμονή μιας σημαντικής συνάντησης των στελεχών του Κόμματος του, υποστήριξε πως το PP παραμένει «ενωμένο», απαντώντας στις φήμες για διενέξεις που είχε τροφοδοτήσει η εκλογική οπισθοχώρηση του Κόμματος.

Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές, προβλέπουν με την σειρά τους, πως το κυβερνών Κόμμα θα κληθεί να πληρώσει, στις επερχόμενες εκλογές, το τίμημα για τα μέτρα λιτότητας που είχα αποφασισθεί από την κυβέρνηση, παρά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Όπως παραδέχθηκε ο Μαριάνο Ραχόι την Δευτέρα, εξάλλου, η δεξιά υποχρεώθηκε να προβεί σε «δύσκολες αποφάσεις», γεγονός που «επιφέρει λογικά φθορά και πολιτικό κόστος», προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση.

Δημοφιλή