ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2015 06:07 EEST | Updated 06/04/2015 06:07 EEST

BBC: Αίτημα για κινεζική βοήθεια η ύστατη επιλογή για την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
In this Tuesday, March 24, 2015 photo, a Chinese man holding a national flag leads his members of friend with toy guns dance to a revolutionary song during their daily exercises at a square outside a shopping mall in Beijing. This group is a part of senior health trend that has filled squares and apartment courtyards across China, winning the admiration of medical experts but upsetting neighbors over the noise level. (AP Photo/Andy Wong)

Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης για το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι σε εξέλιξη, με την ημερομηνία της αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ να πλησιάζει, το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να βρει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης απασχολεί όλο και περισσότερα διεθνή ΜΜΕ.

«Με την κυβέρνηση να ξεμένει από χρήματα, μπορεί η χώρα να ελπίζει σε μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από την Ευρώπη; Ή θα πρέπει να στραφεί στην πλούσια σε ρευστό Κίνα; Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν εκεί και το Πεκίνο υπαινίχθηκε ότι θα αγοράσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια (Τ-bills) από την Ελλάδα» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Όπως αναφέρεται, η Κίνα έχει προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει επίσκεψη κάποια στιγμή, κάτι που, σύμφωνα με τον Τζον Σούντγουορθ του BBC, προκαλεί την αίσθηση ότι «κάτι σημαντικό είναι σε εξέλιξη». Ωστόσο, στη συνέχεια σημειώνεται ότι αυτό μπορεί να έχει να κάνει απλά για επενδύσεις και γίνεται αναφορά στις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και στο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά στη φημολογία περί προσφυγής στην κινεζική κυβέρνηση ως έσχατη λύση για χρηματοδότηση, αναφέρεται ότι αυτές οι φήμες έχουν φτάσει και στο Πεκίνο, όπως και οι αντίστοιχες για τη Ρωσία – ωστόσο υπογραμμίζεται πως κάτι τέτοιο μπορεί να μην φαντάζει πιθανό, αλλά ίσως η Ελλάδα να εξαναγκαστεί σε μια τέτοια κίνηση, εάν δεν βρεθεί διέξοδος με την Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο ενός Grexit δημιουργεί προβληματισμούς σε όλη την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζει ο Σάντγουορθ, και η Κίνα δεν αποτελεί εξαίρεση.