ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/04/2015 04:15 EEST | Updated 07/04/2015 04:15 EEST

Καμμένος: Ο εκσυγχρονισμός των P-3 Orion αποφασίστηκε επί Σαμαρά. Υπογράψαμε για να μην κάνει η Τουρκία έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

Έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του ΠΝ, κόστους 500 εκατ. δολαρίων, ελήφθη σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Star το βράδυ της Δευτέρας.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το κυβερνητικό συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αποδέχεται την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Την απόφαση υπογράφουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Τη συμφωνία έπρεπε ή να την αρνηθούμε ή να το υπογράψουμε. Εμείς την υπογράψαμε και πληρώσαμε την πρώτη δόση γιατί η πληρωμή θα πάει μέχρι το 2022. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να μην έχει αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και δεν μπορούσε να επιτρέπει τουρκικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από το Αιγαίο με νατοϊκή σημαία», είπε ο κ. Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται τουρκικά αεροσκάφη να κάνουν έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

«Ήταν μια σωστή απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που ήρθαμε να την υπογράψουμε» τόνισε.  «Δεν αποτελεί απευθείας ανάθεση αλλά διακρατική συμφωνία. Η απόφαση αυτή πείραξε τους εμπόρους όπλων γιατί είναι μια συμφωνία που δεν έχει μίζα.  Δεν υπάρχει ενδιάμεσος, μεσάζοντας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε ότι όντως τα αεροσκάφη αυτά είναι παλιά υποστηρίζοντας, ωστόσο ότι εκπληρώνουν και μια ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση. Επίσης σημείωσε ότι η ΕΑΒ θα έχει δουλειά για επτά χρόνια.