Καθιερώνεται η «ώρα του πολίτη» στα Αστυνομικά Τμήματα

Καθιερώνεται η «ώρα του πολίτη» στα Αστυνομικά Τμήματα
Eurokinissi

Η «ώρα του πολίτη» σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα, η επαναδραστηριοποίηση των κινητών αστυνομικών τμημάτων και ο «τοπικός αστυνομικός» εξαγγέλθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση στο πλαίσιο της υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας με την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου.

Από σήμερα σε κάθε αστυνομικό τμήμα, σε μέρα και ώρα που θα καθορίζει ο διοικητής της κάθε υπηρεσίας θα γίνεται συνάντηση με φορείς και κατοίκους των περιοχών, προκειμένου να θέτουν και να επιλύουν τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Παράλληλα, τα κινητά αστυνομικά τμήματα (βανάκια), πέντε στον αριθμό, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και πάλι, μετά το 2007, σε περιοχές και σημεία όπου εντοπίζονται προβλήματα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, υποστήριξε πως το λάθος στην απόπειρα χρησιμοποίησής τους ήταν ότι βγήκαν στο κέντρο της Αθήνας, και όχι στην περιφέρεια.

Οι πέντε κινητές μονάδες, μετά το Πάσχα θα κινηθούν σε έδρες περιφερειών ή σε συγκεκριμένους νομούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ κι ο «αστυνόμος της περιοχής» θα εφαρμοστεί σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει κοντά αστυνομική αρχή.

Η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τον κ. Πανούση δεν είναι μόνο κατασταλτικό μέσο, που κάποιες φορές πρέπει να χρησιμοποιείται η δημόσια δύναμη, αλλά πρέπει να προλαμβάνουν τις καταστάσεις. Παραδέχθηκε πως κάποιες περιοχές αφέθηκαν στη μοίρα τους, όπως το Πεδίο του Άρεως, η Φυλή.

Η καθηγήτρια κα Σοφία Βιδάλη, συνεργάτιδα του αναπληρωτή υπουργού, ανέφερε ότι η προγραμματική συμφωνία κινείται σε 3-4 άξονες, οι οποίοι αφορούν μια «δημοκρατική αστυνομία, την πρόληψη του εγκλήματος υπέρ αδυνάτων, τη μείωση της κοινωνικής βλάβης από τις απειλές αρνητικών συνθηκών και ένα αμυντικό δόγμα στην αστυνόμευση της καθημερινότητας».

Ο κ. Πανούσης πρόσθεσε πως πρέπει να προλαμβάνονται οι κοινωνικές εντάσεις πριν μετατραπούν σε εγκληματογόνες και συμπλήρωσε «Πόσα γκέτο μπορεί να αντέξει η Αττική; Ένα για μετανάστες, ένα για τους ΡΟΜΑ και ένα για την μαφία; Δεν είμαστε μάγοι, αλλά πρέπει να παρέμβουμε εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα».