Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι δανειστές

Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι δανειστές
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis (R) speaks with a Greek delegation member during an economic and financial affairs council (ECOFIN) at the European Council in Brussels, on March 10, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis (R) speaks with a Greek delegation member during an economic and financial affairs council (ECOFIN) at the European Council in Brussels, on March 10, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης, εν όψει του Eurogroup της 24 Απριλίου στη Λετονία. Μετά την ομοβροντία δημοσιευμάτων του ξένου τύπου, τα οποία προβλέπουν αποτυχία των διαπραγματεύσεων και πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, επιχείρησε να βάλει «φρένο» στις ελληνικές προσδοκίες για εκταμίευση μέρος της δόσης.

Σύμφωνα με τον κ Ντομπρόφσκις στις 24 Απριλίου πιθανότατα θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αναμένεται να αποδεσμευτεί δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι διπλωμάτες της Ε.Ε. δηλώνουν ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί στο μεθεπόμενο Eurogroup, στις 11 Μαΐου. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν εντάσσονται στην προσπάθεια των δανειστών να προκαλέσουν ταμειακή ασφυξία στην Αθήνα, ώστε να υπαναχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό του 2015.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό κλίμα εκφράζοντας την ελπίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών έως τις 24 Απριλίου.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ντομπρόφσκις τοποθετεί την απόφαση για την εκταμίευση χρημάτων, μόλις ένα 24ωρο πριν την πληρωμή ακόμα μιας δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 700 εκατ ευρώ.

Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές τονίζουν, ότι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προσβλέπει στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας στις 24 Απριλίου, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση μέρους της δόσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά αναφορικά με την κατάρτιση της τελικής λίστας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, είχε διαδοχικές συσκέψεις με συνεργάτες του και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ώστε να ετοιμάσει το φάκελο των προτάσεων που θα πάρει μαζί του στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον.

Καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι πέρα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός στην έδρα του Ταμείου, στο περιθώριο της συνόδου θα υπάρξουν επαφές με εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να αξιολογηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης.

Παρόλα αυτά αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών επιμένουν ότι αν και υπάρχει πρόοδος η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει μια αναλυτική λίστα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξεταστεί στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Απριλίου, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργό ρυθμό.

Σε πιο αυστηρό ύφος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε πως «η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων». Μιλώντας σε πορτογαλική εφημερίδα, ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο, εκτίμησε πως θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών , καθώς λιγοστεύουν τα αποθέματα ρευστότητας της Αθήνας.

Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη πίεση των δανειστών, κάνουν να μοιάζει πιθανό το ενδεχόμενο ενός ακόμα έκτακτου Eurogroup μέχρι το τέλος Απριλίου, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών, καθώς τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου στερεύουν και θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ενέσεις ρευστότητας.

Δημοφιλή