ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2015 09:07 EEST | Updated 16/04/2015 13:50 EEST

Προεδρικές εκλογές την Κυριακή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου

ASSOCIATED PRESS
A supporter of the leadership candidate Mustafa Akinci waves a Turkish flag during a rally in the old city of the divided capital of Nicosia at the Turkish Cypriot north part of the island of Cyprus, Tuesday, April 14, 2015. The Turkish Cypriot leadership elections will take place on April 19, 2015. (AP Photo/Petros Karadjias)

Για την εκλογή προέδρου ψηφίζει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» την Κυριακή 19 Απριλίου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Το κύριο έργο του νικητή των εκλογών θα είναι η διεξαγωγή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελέγχει τα τρία τέταρτα του νησιού.

Όμως οι περίπου 300.000 κάτοικοι της «ΤΔΒΚ» δεν τρέφουν μεγάλες ελπίδες, γνωρίζοντας πως ο πρόεδρος θα κληρονομήσει μία κατάσταση την οποία κανένας ηγέτης και κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε να διευθετήσει εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

«Είναι καθήκον μου να ψηφίσω», δηλώνει ο Αχμέντ Σαντίν, 29 ετών και συνεχίζει λέγοντας: «Δεν υπάρχει μέλλον εδώ, έχει κλείσει».

Καθισμένη μπροστά από το κατάστημά της στην παλιά αγορά του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Λευκωσίας, η Ερχάμ Τέιλορ ονειρεύεται επίσης ότι τα πράγματα αλλάζουν.

«Θέλουμε να μπορούμε να αναπνέουμε ελεύθερα και να κάνουμε εμπόριο χωρίς εμπάργκο», λέει η 62χρονη γυναίκα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)