ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/04/2015 04:28 EEST | Updated 16/04/2015 04:28 EEST

Πανούσης προς καταληψίες της Πρυτανείας: Δεν εκβιαζόμαστε. Θέμα ωρών η λήξη της κατάληψης

Menelaos Myrillas / SOOC

Τη βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες θα τελειώσει η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Πανούσης είπε πως δεν πρόκειται για μονομαχία της κυβέρνησης με τους αντιεξουσιαστές και πως δεν θα τους γίνει η «χάρη» να ηρωοποιηθούν με μια σύγκρουση με τα ΜΑΤ.

Ο Γ. Πανούσης άφησε να εννοηθεί πως μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου η στάση της ΕΛ.ΑΣ. άλλαξε και γι' αυτό δημιουργήθηκε ο κλοιός έξω από την Πρυτανεία και τέθηκαν σε επιφυλακή διμοιρίες σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν είναι αποκομμένος και μιλά καθημερινά με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδοκυβερνητικό πρόβλημα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των καταλήψεων και των αντιεξουσιαστών, ο κ. Πανούσης απάντησε πως «δεν υπάρχει σύγκρουση με πρόσωπα», αλλά διαφωνία με ιδέες και απόψεις. Τόνισε δε πως η στάση της κυβέρνησης δεν στέλνει μήνυμα αδυναμίας και ανοχής.

Ο αναπληρωτής υπουργός επέρριψε ευθύνες και στις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων καθώς, όπως είπε, δεν τολμούν να ανοίξουν κλειστές πόρτες αποθηκών οι οποίες καταγγέλλεται ότι λειτουργούν ως χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών για τους εκάστοτε καταληψίες. "Αν κάθε πρύτανης υποχωρεί, φοβούμενος την κατάληψη, δεν μπορούμε να βάλουμε την αστυνομία έξω από κάθε γραφείο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον φόβο που έχει εκφράσει για νεκρό κατά τη διάρκεια επεισοδίων ο κ. Πανούσης είπε πως μπορεί να είναι πολίτης ή αστυνομικός και πρόσθεσε ότι το θέμα στις Σκουριές «δεν μπορεί να το λύσει η ΕΛ.ΑΣ. αλλά τα αρμόδια υπουργεία με τον α' ή τον β' τρόπο».

Τέλος, τόνισε πως Δημοκρατία σημαίνει ισοπολιτεία και όχι συγκάλυψη της οποιασδήποτε μορφής βίας και υπογράμμισε πως η παραίτηση για εκείνον θα ήταν η εύκολη λύση. «Καθημερινά, διάφορα blogs ανεβάζουν πράγματα για εμένα, όπως ότι θα μου σπάσουν το κεφάλι και ζητούν την παραίτησή μου. Ψυχικά θα μπορούσα να το κάνω, πολιτικά όμως, όχι. Όποιος φοβάται, μπορεί να κάνει πίσω. Εγώ ανέλαβα μια ευθύνη και θα την φέρω εις πέρας».