ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/04/2015 10:28 EEST | Updated 16/04/2015 11:00 EEST

Μάρδας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μεταφοράς των διαθεσίμων του Δημοσίου του ΤτΕ

Sooc

Ερωτηθείς για το πως μπορεί να καλύψει η χώρα τις ανάγκες της όσο δεν υπάρχει συμφωνία και αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να πληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ, κυρίως το Μάιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δεν απέκλεισε να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθιστά υποχρεωτική την μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση repos, δηλαδή βραχυπρόθεσμου δανεισμού προς το Δημόσιο, και έτσι να χρηματοδοτηθούν και οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα διαθέσιμα κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται περίπου σε 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς φορείς του Δημοσίου με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, ωστόσο υπάρχει άρνηση κυρίως από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μάρδας τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό.

O αναπληρωτής υπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, αναφέρθηκε επίσης στα εξής θέματα:

Δαπάνες Κρατικού Προϋπολογισμού-Αξιολόγηση-Εξορθολογισμός

Σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την εφαρμογή αποτελεσμάτων μελέτης που οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων, μέσω της μείωσης της σπατάλης, της τάξης των 40 εκ. ευρώ και συνέχιση της μελέτης, με άλλη μεθοδολογία, η οποία μέσω των 4770 γραμμών (κωδικών) ανά υπουργείο, που αναφέρονται σε δαπάνες σχετικές με το μη μισθολογικό κόστος, επιδιώκει την περαιτέρω μείωση περιττών δαπανών. «Δαπάνες που προκαλούν το αρχικό ενδιαφέρον μας είναι οι υπηρεσίες που αφορούν στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, στις υπηρεσίες εκπόνησης τεχνικών μελετών, στις διαφημίσεις, σε διάφορες κατηγορίες που εντάσσονται στις ονομαζόμενες "λοιπές" δαπάνες κ.λπ»

Μείωση δαπάνης στέγασης υπηρεσιών του Δημοσίου

Όπως έχει διαπιστωθεί τα Υπουργεία πληρώνουν 130 περίπου εκ. ευρώ για ενοίκια. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζεται πίνακας, ο οποίος θα καταγράφει αναλυτικά, όλα τα κτίρια τα οποία νοικιάζει το δημόσιο (το ύψος των ενοικίων, τα τ.μ. τους κ.λπ) κι όλα τα ιδιόκτητα κτίρια σε χρήση ή κενά, έτσι ώστε να συμμαζευθεί το κόστος αυτό των ενοικίων που φαίνεται ιδιαίτερα υψηλό.

Νομοθετικές δράσεις

Προωθείται σχέδιο Νόμου (έτοιμο για διαβούλευση) με θέμα την εκλογίκευση όπως και τη μείωση της γραφειοκρατίας αναφορικά με τις δαπάνες μετακινήσεων / διαμονής κ.λπ. Για οδοιπορικά και μετακινήσεις το κράτος πληρώνει 177 εκ. ευρώ.

Σύσταση Επιτροπής για το Δημόσιο Λογιστικό

Θα συσταθεί εντός των προσεχών ημερών Επιτροπή με υπηρεσιακούς και με εκπροσώπους του Κέντρου Ερευνών και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), όπως και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) με σκοπό την αναμόρφωση του Δημοσίου Λογιστικού.

Σύσταση Επιτροπής για το Λαθρεμπόριο, κ.λπ

Είναι έτοιμη προ υπογραφή η σύσταση Επιτροπής, υπό την προεδρία του αν. υπουργού Οικονομικών, που θα ασχολείται με την στόχευση και εποπτεία των εσόδων σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών και παράνομα παίγνια.

Εποπτευόμενοι φορείς- Αλλαγές στις διοικήσεις ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ

Ετοιμάζεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για να κατατεθούν βιογραφικά σημειώματα που θα οδηγήσουν στη στελέχωση (την επιλογή Δ/τος Συμβούλου) στην ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ. Οι αμοιβές των ανωτάτων αυτών στελεχών επιδιώκεται να συνδεθούν, πέραν της ελάχιστης προβλεπόμενης, με τα κέρδη και τον τζίρο των εταιρειών.

Κατάθεση προτάσεων και λύσεων για τις προμήθειες Υγείας

Έχουν δοθεί προτάσεις και λύσεις, μέσω μιας έτοιμης μελέτηςμε θέμα τις προμήθειες υγείας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΥ. Έχουν κατατεθεί λύσεις για την εποπτεία της αγοράς των ιδιωτικών ιατρών και ιατρείων.

Προτάσεις για την φορολόγηση του «μαύρου χρήματος»

Έχει κατατεθεί στον Υπουργό Οικονομικών ένα συγκεκριμένο σύνολο προτάσεων με σκοπό τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Καταγραφή όλων των προτάσεων για το σύστημα διακίνησης καυσίμων

Έχουν συγκεντρωθεί και έχουν καταγραφεί όλες οι παρεμβάσεις (υπό μορφή τροποποίησης άρθρων Νόμου, ή καταγραφής Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων κ.λ.π) που χρειάζονται άμεσα, με σκοπό την περαιτέρω εκλογίκευση του συστήματος διακίνησης των καυσίμων.

Αναλυτικότερα οι λύσεις που προτείνονται αφορούν στην παρούσα φάση:

α)Την απογραφή των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων,

β)Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστηρίων,

γ) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών στα πλωτά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων,

δ) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών σε παντός είδους πρατήρια καυσίμων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

ε) Nέες ρυθμίσεις προστίμων με πάγιες τιμές εκ των προτέρων γνωστές

στ) Ιχνηθέτες στα καύσιμα.

Χρόνος ολοκλήρωσης όλων των ανωτέρω ενεργειών, Δεκέμβριος 2015

Ταξινόμηση προτάσεων φορέων για το τσιγάρα κ.ά

«Συνεχίζουμε με την ταξινόμηση των προτάσεων/λύσεων που έχουν ήδη σταλεί από Συλλογικούς φορείς της χώρας και εμπειρογνώμονες, με θέμα την παράνομη διακίνηση τσιγάρων και τον παράνομο τζόγο. Όλα αυτά φυσικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Συντονισμού και το Υπουργείο Διαφάνειας. Στο Υπουργείο Οικονομίας έχουν δοθεί οι λύσεις (έτοιμες παρεμβάσεις στη νομοθεσία) που προτείνονται για το παρεμπόριο».

Υποδείγματα διακηρύξεων

Έχουν ετοιμαστεί και θα δοθούν στο Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας δυο πλήρη υποδείγματα διακηρύξεων, που αναφέρονται σε διαγωνισμούς με ηλεκτρονικό τρόπο και αφορούν στις «συμφωνίες πλαίσιο» και τους «ηλεκτρονικούς καταλόγους». Επίσης, έχουν ετοιμαστεί άλλα δυο υποδείγματα όμοια των προαναφερθέντων, που αφορούν όμως διαγωνιστικές διαδικασίες με συμβατικό τρόπο και αναφέρονται σε προϋπολογισμούς προμηθειών κάτω από 60. Χιλ. ευρώ.