ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2015 07:12 EEST | Updated 16/04/2015 07:19 EEST

Ποια είναι η Ζοζεφίν Βιτ: Η 21χρονη ακτιβίστρια που τρόμαξε τον Μάριο Ντράγκι θέλει μια «ευτυχισμένη Ελλάδα»

DANIEL ROLAND via Getty Images
A woman is stopped by security after she interrupted a press conference by Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) following a meeting of the Governing Council in Frankfurt / Main, Germany, on April 15, 2015. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες της «επίθεσης» της 21χρονης Ζοζεφίν Βιτ στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την Τετάρτη.

Η νεαρή Γερμανίδα ακτιβίστρια τρόμαξε τον Ντράγκι, φωνάζοντας «τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ» και πετώντας κονφετί και αντίγραφα των αιτημάτων της στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Βιτ, η οποία σχετιζόταν με τη φεμινιστική οργάνωση Femen, πλέον δρα ως ανεξάρτητη ακτιβίστρια. Στην επιστολή της κατηγορεί την ΕΚΤ ότι νομίζει πως είναι «άρχοντας του σύμπαντος», προειδοποιώντας ότι θα «ακούσετε τις κραυγές μας πιο δυνατά, μέσα και έξω από τους διαδρόμους σας, οπουδήποτε, και δεν σας αξίζει να ησυχάσετε». Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν περιμένει ο εν λόγω θεσμός να ακούσει τη φωνή της ή να κατανοήσει το μήνυμά της.

Η 21χρονη μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην Φρανκφούρτη, όπου και ανέφερε ότι κρατήθηκε για 2,5 ώρες, πριν αφεθεί ελεύθερη χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Για να αποκτήσει πρόσβαση στη συνέντευξη Τύπου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι είχε δηλώσει δημοσιογράφος ενός μέσου «το οποίο δεν εκπροσωπεί». Η Βιτ δήλωσε στην Telegraph ότι είχε πει ότι εργάζεται για τη Vice Media, καθώς ο εν λόγω οργανισμός απασχολεί πολλούς νεαρούς ρεπόρτερ.

Η 21χρονη δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με τον «hardcore ακτιβισμό», εναντίον της «αντιδημοκρατικής» ΕΚΤ. Όπως πρόσθεσε, πρόσφατες διαμαρτυρίες στη Φρανκφούρτη κατά το άνοιγμα των νέων γραφείων της ΕΚΤ ήταν αντίδραση στην ηγεσία του Ντράγκι, ο οποίος «δεν εξελέγη».

Φιλικό πρόσωπο της 21χρονης ανέφερε ότι αντιτίθεται σε αυτό που περιγράφει ως «ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό» και υποστηρίζει πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να δράσει «χωρίς καθεστώς παρακολούθησης, αστυνομοκρατίας και βίας». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Βιτ θέλει «ειρήνη και ευτυχία για τις ζωές μας, για την Ελλάδα, και για όλες τις χώρες της Μεσογείου». Ο στόχος της είναι ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει την Ε.Ε. με «δημοκρατία, δικαιώματα των πολιτών, ομόνοια και όχι σύνορα».

Η ίδια προέβη σε μπαράζ tweets από τον λογαριασμό της στο Twitter, περιγράφοντας την εμπειρία της.

Στο παρελθόν είχε διαδηλώσει γυμνή υπέρ της Ελλάδας