ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/04/2015 13:48 EEST | Updated 17/04/2015 18:36 EEST

Κάποιοι από την Ελλάδα έδιναν στοιχεία στην τρόικα την περίοδο της συγκυβέρνησης, καταγγέλλει ο Φώτης Κουβέλης

Eurokinissi

Κάποιοι από  κάποιοι από την Ελλάδα ενημέρωναν την τρόικα δίνοντας στοιχεία τα οποία διαφορετικά δεν θα γνώριζε, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο Οικονομικό κανάλι SBC. 

Ο κ. Κουβέλης είπε πως οι τρόικα είχε ανακαλύψει ότι ο εκάστοτε υπάλληλος που τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και επαναξιολόγησης δικαιούται το 70% του μισθού του και όχι το 75%,όπως προέβλεπε η Ελληνική κυβέρνηση»,

«Εμείς είχαμε 75%. Ήρθε η τρόικα και είπε “δεν είναι 75%, εμείς ανακαλύψαμε ότι είναι 70%”. Δηλαδή ήξεραν κι αυτή τη λεπτομέρεια. Μία λεπτομέρεια η οποία ακόμη και για όσους ασχολούνται με το εργατικό δίκαιο δεν είναι και τόσο γνωστή» αποκάλυψε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε ερώτηση εάν υπονοεί ότι κάποιοι από την Ελλάδα ενημέρωναν την τρόικα απάντησε: «Βεβαίως».

 

Ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό συνέβαινε εν αγνοία του διότι αν το γνώριζε θα έκανε αυτό που αντιστοιχεί στις πολιτικές του, όπως είπε, πεποιθήσεις και πολιτικές του επιλογές.

«Κατά το κοινά λεγόμενο θα τους ξεφώνιζα» πρόσθεσε.

Ακόμη ο κ. Κουβέλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως εάν τον καλέσει εισαγγελέας είναι δεδομένο πως θα πάει, ενώ στην ερώτηση αν έχει εντοπίσει τα κέντρα εκείνα εμπλέκονταν με την τρόικα απάντησε: «Εκτιμώ ποια είναι αυτά τα κέντρα». 

Άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα ζητούν οι ΑΝΕΛ

«Η αποκάλυψη - ομολογία του κ. Κουβέλη, αλλοτινού μνημονιακού εταίρου στην κυβέρνηση Σαμαρά, ότι οι τροϊκανοί στις διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά για το θέμα της διαθεσιμότητας, είχαν «πλήρη ενημέρωση, ακόμα και για ζητήματα που είναι λεπτομέρειες και για τους Έλληνες εργατολόγους», είναι αποκαλυπτική τόσο για το είδος και την ποιότητα των… «διαπραγματεύσεων» που λάμβαναν χώρα, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές επέβαλαν τις παράλογες αξιώσεις τους. Εκείνοι υπαγόρευαν και η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου απλώς υπάκουε και εκτελούσε τις εντολές» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Και μόνο οι σαφείς υπαινιγμοί του κ. Κουβέλη ότι κάποιοι από την ελληνική πλευρά ρουφιάνευαν - κυριολεκτικά- σε βάρος της χώρας, απαιτούν την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα» υπογράμμισε στη συνέχεια η κ. Χρυσοβελώνη, καταλήγοντας «η ομολογία Κουβέλη όμως, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο και τον μνημονιακό βάλτο στον οποίο είχε βάλει τη χώρα η πλέον αναξιοπρεπής κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης: η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

«Να καλέσει αμέσως ο Εισαγγελέας τον κ. Κουβέλη»

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για τις καταγγελίες του κ. Κουβέλη ζητεί με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Όταν ομολογεί ο ένας μνημονιακός εταίρος, ο κ. Κουβέλης, ότι η τρόικα γνώριζε πράγματα που ούτε οι δικοί μας εργατολόγοι δεν ήξεραν και ότι υποπτεύεται ποιοι είναι, οφείλει να παρέμβει αμέσως ο εισαγγελέας.

Φτάνει πια με τους εφιάλτες».