ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/04/2015 15:14 EEST

50 οι μετασεισμοί στην Κρήτη- Λέκκας: «Άριστη η απόκριση του κρατικού μηχανισμού»

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται περιφερειακά της Κρήτης, μετά το μεγάλο σεισμό μεγέθους 6.2 ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στις 21:07.

Οι σεισμολόγοι είχαν ενημερώσει για αναμενόμενη έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, με τους καταγεγραμμένους σεισμούς μεταξύ Κρήτης και Κάσου, ως και τις 13:23 σήμερα, Παρασκευή, να αγγίζουν τους 50. Εξ αυτών, 12 κρίνονται οι πιο ισχυροί, με ένταση από 4 έως 5.4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τους δήμους και τις υπηρεσίες του νησιού για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού, σε παρόμοια, μεγάλα σεισμικά γεγονότα.

Όσον αφορά τη μετασεισμική δραστηριότητα, υπογράμμισε πως «είναι πλήρης και είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Το ότι δεν υπήρχαν ζημιές σημαίνει ότι το δομημένο περιβάλλον της Ελλάδας της Κρήτης των Δωδεκανήσων είναι τέτοιο ούτως ώστε να ανταπεξέρχεται σε τέτοιους μεγάλους σεισμούς και αυτό προήλθε μετά από προσπάθειες δεκαετιών από τον ΟΑΣΠ για την κατάρτιση των αντισεισμικών κανονισμών με την συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων».

Σημείωσε, επίσης, πως «ο μηχανισμός σε επίπεδο Κρήτης τέθηκε σε συναγερμό με την εκδήλωση του σεισμού και διαπιστώσαμε την ετοιμότητα μας. Επρόκειτο για μια άσκηση που εξελίχθηκε σε πραγματικές συνθήκες», με τους σχεδιασμούς πλέον να εστιάζουν στην αντιπυρική πολιτική και «το πλαίσιο προετοιμασίας του μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις πυρκαγιές».

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την άριστη επιχειρησιακή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ΟΑΣΠ και Περιφέρειας Κρήτης, επικοινωνώντας και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, μετά την εκδήλωση του χθεσινοβραδινού σεισμού.